28.04.24 Україна і світ – проти російської агресії. Санкції в дії

4/28/2024
singleNews

Бельгія передасть Україні ракети для систем протиповітряної оборони з власних запасів, а також виділить 200 мільйонів євро на участь у німецькій ініціативі з постачання систем ППО нашій країні. Також бельгійський федеральний уряд підтвердив можливість постачання перших власних винищувачів F-16 в Україну вже цього року. 

Канада додатково виділяє близько 13 мільйонів канадських доларів (9,5 мільйона доларів США) на ініціативу Чехії щодо закупівлі та постачання артилерійських боєприпасів Україні та три мільйони канадських доларів (2,2 мільйона доларів США) на виробництво дронів оборонною промисловістю нашої країни у співпраці зі Сполученим Королівством. Міністр оборони Канади Білл Блер запевнив, що його країна передасть Україні не 800, а 900 безпілотників SkyRanger, про постачання яких оголошувалося раніше.

Іспанія в найближчі місяці планує надати Україні додаткові снаряди калібру 155 і 120 мм, кулемети, захищені колісні транспортні засоби логістики, броньовані машини піхоти, протитанкові засоби і гаубиці, засоби протидії дронам і танки Leopard.

Словаки без підтримки уряду вже зібрали майже 4 мільйони євро на снаряди Україні.

Міністр оборони США Ллойд Остін заявив, що Вашингтон продовжує вести переговори із союзниками про можливість постачання Україні додаткових систем протиповітряної оборони, зокрема ЗРК Patriot.

Голова Об’єднаного комітету начальників штабів США генерал Чарльз Браун вважає, що нещодавно оголошена військова допомога Україні надасть українським силам «більше гнучкості» на полі бою.

Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг заявив, що викриті в останні дні випадки шпигунства на користь рф в державах-членах Альянсу не завадять наданню військової допомоги Україні.

Глава МЗС Чехії Ян Ліпавський у присутності свого угорського колеги Петера Сійярто заявив, що російський імперіалізм є найбільшою загрозою для Європи, тому для захисту від нього необхідно надавати підтримку Україні. «...Поразка України принесе переможцю нові ресурси та відкриє ворота для інших «спеціальних військових операцій» у Центральній та Східній Європі», – вважає чеський дипломат.

Посол ЄС в Україні Катаріна Матернова вважає, що Україна готова розпочати переговори про вступ в Євросоюз та розраховує, що вони розпочнуться наприкінці червня.

Від початку повномасштабного вторгнення рф Україна отримала від міжнародних партнерів $ 85,4 млрд на фінансування видатків державного бюджету – від початку 2024 року від партнерів надійшло $11,78 млрд, а за попередні роки – $ 73,57 млрд. У поточному році найбільші іноземні донори: Європейський Союз – $ 6,48 млрд; Японія –$ 2,13 млрд; Канада – $ 1,47 млрд; МВФ – $ 0,88 млрд; Сполучене Королівство – $ 0,52 млрд.

Японія приєдналась до Міжнародної коаліції з повернення українських дітей. Також Агентство міжнародного співробітництва Японії (JICA) надасть нашій країні понад 100 електрогенераторів загальною потужністю понад 130 МВт.

За сприяння міжнародних партнерів і фондів на Київщині відновлено близько дев'яти тисяч об'єктів – школи, дитячі садки, лікарні, об’єкти критичної інфраструктури та житло. 

рф

У січні-лютому 2024 року 45,9 % російських вугільних компаній виявились збитковими. Цей результат на 7,3 процентного пункту перевищує показник аналогічного періоду 2023-го і майже вдвічі вищий за рівень 2022-го. За рік частка прибуткових виробників вугілля скоротилася із 61,4 до 54,1%. Сальдо прибутків і збитків знизилося у 5 разів порівняно з першими двома місяцями минулого року та у 10,3 раза – щодо січня-лютого позаминулого року.

Через аварії, які почастішали на нафтопереробних заводах рф, російські нафтокомпанії з 1 по 23 квітня зменшили виробництво бензину на 0,8 %, до 2,57 млн. тон, дизельного пального – на 2,8 %, до 5,06 млн. тон.

автоваз попередив росіян про підвищення в травні цін на автомобілі lada.   «Собівартість виробництва за останній період серйозно зросла, збільшились санкційні ризики. І автоваз, і наші постачальники компонентної бази змушені застосовувати складні логістичні та фінансові ланцюжки. І все це створює передумови для перегляду цін», – заявив прєзідєнт компанії соколов. Водночас прєзідєнт союза автомобільних ділєрів жигалов вважає, що «за рахунок доходів споживачів, які й так не надто високі, оплачується неефективність компанії».

Чистий прибуток популярного на росії ретейлера fix price (власника мережі магазинів фіксованих цін) за перший квартал 2024 року скоротився на 43,8 % порівняно з аналогічним періодом минулого року, до 3,29 млрд руб.

путін підписав указ про передачу «газпрому» у тимчасове управління російське майно німецького виробника побутової техніки Bosch (тов «бсг битовиє сістєми») та італійського виробника Ariston (тов «арістон тєрмо русь»), зокрема їхні фабрики на лєнінградской області. З початку повномасштабної російської агресії проти України іноземні компанії зупинили виробництво на рф та проводили переговори щодо продажу своїх активів.

Нові власники компаній, викуплених у іноземних власників, які до цього залишили рф, почали замислюватися про перепродаж бізнесу, оскільки   не можуть впоратися з керуванням.

За запитом роскомнадзора на рф щотижня оператори зв’язку блокують у середньому майже 300 тис. номерів.

мінцифри рф підготувало законопроєкт, який вводить певні вимоги для іноземців та осіб без громадянства під час укладання договорів на надання послуг зв'язку. Придбати сім-карту вони зможуть, лише уклавши відповідний договір після реєстрації в єдіной біомєтрічєской сістємє. Також буде заборонено купувати «сімки» через інтернет, а лише в офіційних салонах зв'язку чи точках продажу. Оператори відключатимуть зв'язок, якщо сім-карта  використовуватиметься на інших пристроях.

Через санкції російський ринок ноутбуків радикально змінився за останні півтора року. Ринкова частка таких грандів, як HP та Dell, скоротилася у 8 та 15 разів відповідно. Тепер найпопулярнішими стали ноутбуки китайських компаній.

громадяни рф не мають грошей на купівлю житла навіть в іпотеку, згідно з дослідженням компанії «мір квартір» і сервіса «вибєру.ру», росіяни заробляють у середньому 60 тис. руб. на місяць, тоді як середній платіж за кредитом сягає 120 тис. руб.

Середня сума, яку росіяни-боржники щомісяця віддають колекторам, у березні досягла 5,3 тисяч рублів, свідчать дані національной асоціаціі профєсіональних колєкторскіх агєнцій.

цєнтробанк наголошує на посиленні ризиків введення вторинних санкцій та ускладнення міжнародних платежів, заявила глава регулятора набіулліна.

З 1 травня середня вартість перебування в російських готелях зросла на 17,9 %, до 7,2 тис. руб. за ніч. Проте в татарстанє ціни збільшились на 27 % (до 10,7 тис. руб.), калінінградской області – на 25,6 % (до 10,4 тис. руб.), москвє – на 22,6 % (до 6,6 тис. руб.), ставропольском крає – на 22,1 % (до 13, 9 тис. руб.).

За останні два роки як мінімум 107 людей загинули, а ще 100 вижили, але отримали тяжкі каліцтва через злочини учасників так званої сво. Жертвами цих злочинів стали жителі 64 регіонів рф і невизнаної сєвєрной осєтіі. Крім відомих як мінімум 34 підтверджених злочинів учасників сво, пов'язаних із загибеллю мирних громадян, є ще 142 кримінальні справи за статтями: «вбивство», «умисне заподіяння тяжкої шкоди здоров'ю», «умисне заподіяння тяжкої шкоди здоров'ю при перевищенні меж оборони», «порушення правил дорожнього руху та експлуатації транспортних засобів», «схиляння до споживання наркотичних засобів, психотропних речовин або їх аналогів». За останні два роки учасники війни в Україні вчинили щонайменше 84 «смертельні» злочини: 55 вбивств, жертвами яких стали 76 осіб. 18 випадків завдання тяжких тілесних ушкоджень, внаслідок яких загинуло 18 осіб, 17 порушень правил дорожнього руху, які спричинили смерть 11 осіб.

Всесвітня федерація бадмінтону продовжила санкції проти національной фєдєраціі бадмінтона рф.

За інформацією Польського економічного інституту, за підсумками 2023 року на 3/4 скоротилися обсяги білоруського експорту до країн ЄС у вартісному вимірі порівняно з довоєнними показниками. 75 % падіння обґрунтовують тим, що під санкції потрапили дві найприбутковіші галузі білоруського експорту: продукти нафтопереробки та калійні добрива. У довоєнному 2021 році на країни Євросоюзу припадало 23,7 % білоруського експорту.

За підсумками минулого року бєлоруская жєлєзная дорога (бжд) не змогла вийти на прибуткову діяльність. Другий рік поспіль організація закінчує зі збитками. Як випливає з річного звіту бжд за підсумками 2023-го, витрати на поточну діяльність, що стрімко збільшуються з 2022 року, не залишили надій вийти хоча б в нуль після закриття портів у країнах Балтії та переорієнтування на альтернативні маршрути на росії. Якщо у 2021 році такі витрати бдж становили 29,1 млн рублів, то 2022-го вони були вже 672,1 млн рублів. У 2023-му цей показник зріс до 817,4 млн. рублів.

міністєрство торговлі рб схвалило список документів для отримання дозволу на підвищення цін, що регулюються. Тепер для погодження підвищення ціни на товари необхідно надати заяву про погодження, економічний розрахунок із підтвердженням рівня цін та розшифровкою витрат, порівняльний аналіз калькуляцій у вигляді таблиці, пояснювальну записку про рентабельність за минулий рік та заходи щодо зниження собівартості, маркетинговий аналіз із цінами на вказаний товар на білоруському ринку.

З 28 травня в рб запровадять нові обмеження щодо сімейного капіталу. Одне з нововведень стосується «дармоїдства» – деяким сім'ям, у яких батько потрапить до «утриманців», не призначатимуть сімейний капітал. Вони також не зможуть достроково використати ці кошти.

Згідно із заявами білоруських чиновників в освіті зарплати зростають, але саме вчителі у березні стали біднішими. Реальна зарплата у них упала на 0,7 % до лютого.