01.02.23 Україна і світ – проти російської агресії. Санкції в дії

2/1/2023
singleNews

Транспортне командування збройних сил США повідомило про відправлення першої партії – понад 60 бойових машин піхоти Bradley в Україну.

Перший заступник прес-секретаря Білого Дому Олівія Далтон заявила, що США незабаром планують оголосити про новий пакет військової допомоги Україні.

Ексглава Пентагону Марк Еспер закликав надати Україні літаки й ракети далекого радіусу дії ATACMS.

Президент Литви Гітанас Науседа вважає, що країни НАТО повинні припинити малювати червоні лінії і поставити Україні будь-яку зброю, якої вона потребує.

Прем’єр-міністр Великої Британії Ріші Сунак заявив про необхідність збільшити підтримку Києва, максимально швидко надати Україні всі ресурси для перемоги, аби унеможливити затяжну війну. Ідеться не тільки про військову підтримку, а й про відбудову України після воєнних дій.

Президент Франції Еммануель Макрон не виключив постачання винищувачів Україні.

Франція розгляне можливість підготовки українських пілотів-винищувачів.

За словами канцлера Німеччини Олафа Шольца, будь-які мирні переговори мають бути обумовлені виведенням росією її військ з території України.

Європейський союз не розглядає варіант запровадження скасованих раніше мит на українську сільгосппродукцію попри негативний вплив на фермерів деяких країн.

«Наша політика та моя політика полягає в тому, щоби зробити все можливе, аби перешкодити Ірану придбати ядерну зброю та засоби її доставлення. Це залишається без змін. Але очевидно, той факт, що ми і США працюємо разом, також є важливим для цієї спільної мети», – заявив прем’єр-міністр Ізраїлю Беньямін Нетаньягу.

США запровадили санкції проти семи організацій Ірану за сприяння збройним силам та військово-промисловому комплексу росії.

Нижня палата канадського парламенту (Палата громад) проголосувала за те, щоб скерувати пропозицію щодо офіційного визнання пвк «вагнер» терористичною організацією.

Майже 80 % громадян Польщі вважають, що російська агресія проти України несе загрозу й Польщі.

Представники Фінляндії, Норвегії, Данії та Ісландії оголосили про вихід із Міжнародної федерації журналістів через незгоду з процесом прийняття рішень в організації, зокрема й через те, що членами організації досі залишаються представники контрольованих кремлем пропагандистських ресурсів.

рф

У Euroclear і Clearstream заблоковано активи росіян на 5,7 трлн руб. (86 млрд дол.), заявила директор департаменту інвестиційних фінансових посередників банку росії ольга шишляннікова. Із них 20 % – активи роздрібних інвесторів. Іноземні депозитарії Euroclear і Clearstream заблокували рахунок російського нрд через введення щодо нього санкцій ЄС.

Лише 3 % системотвірних російських компаній та 1,7 % організацій критичної інформаційної інфраструктури (держоргани, промислові підприємства, об’єкти транспорту, зв’язку тощо) замінили іноземні операційні системи та програми управління базами даних на російські розробки. На сьогодні російські програми погано поєднуються із раніше встановленим софтом та обладнанням. На адаптацію знадобиться мінімум п’ять років.

«росатом» майже вдвічі збільшив проєктний кошторис заводу з виробництва літій-іонних батарей для автотранспорту, який планує побудувати в калінінграді – до 51 млрд руб. За оцінкою аналітиків, в інших країнах капітальні витрати на будівництво таких заводів були меншими.

центробанк повідомив, що в країнах, які підтримують Україну, заблоковано 5,7 трлн руб російських активів.

банк втб (російський універсальний комерційний банк з державною участю) за підсумками 2022 року зазнав збитків на понад 500 млрд руб. втб одним із перших потрапив під жорсткі міжнародні санкції, обсяг заморожених активів банку досягає 0,6 трлн руб.

2022 року мінздрав рф надав 740 дозволів на проведення клінічних досліджень медичних препаратів, що на 18,5 % менше, ніж 2021 року. 18,3 % досліджень здійснюють іноземні компанії (до запровадження міжнародних санкцій проти рф було 40,3 %). Значне скорочення іноземними компаніями своїх досліджень на рф у перспективі призведе до зниження інноваційних препаратів, на розробку та виготовлення яких треба до десяти років.

За даними мінтрансу, через запроваджені проти рф санкції в інших країнах арештовано «не менше ніж 9 878 залізничних вагонів росії».

У краснодарі та ростові-на-дону почали продавати бункери. Від початку 2023 року кількість замовлень на будівництво особистих бомбосховищ у ростові-на-дону зросло більш ніж у 6 разів. У краснодарі вартість бункерів починається від 3,3 млн рублів і відповідає ціні на однокімнатну квартиру. Продавці запевняють, що конструкції здатні захистити від ударної хвилі та радіації в 5 000 мЗв (смертельна для людини доза), а також витримують різкі зміни температури, як від вибухів і пожеж.

У росії, де живе 47 корінних малочисельних народів, деякі з них нараховують лише сотні чи десятки людей. За останні 10 років скоротилася чисельність 67 % із них, деякі опинилися на межі зникнення. На війну, яку рф веде в Україні, також мобілізують чоловіків з-поміж корінних народів. І хоч за російськими законами вони можуть скористатися правом на альтернативну цивільну службу, на період мобілізації ця норма не діє.

За даними мвд рф, 2022 року в країні на третину зросла кількість злочинів із використанням зброї та вибухівки.

У білорусі за підсумками 2022 року експорт товарів загалом знизився на 4,2 % у річному вираженні, імпорт скоротився на 7,6 %. Безпосередньо експорт до країн СНД зріс на 9,1 % і становить 26,08 млрд. доларів, але імпорт скоротився на 8,2 % – до 23,8 млрд. доларів. Найгірші справи з торгівлею з країнами, які не входять до СНД. Експорт товарів з ними просів на 24,1 % – до 12,2 млрд доларів, а імпорт скоротився на 6,7 % – до 14,8 млрд доларів.

Латвія продовжила режим надзвичайної ситуації на латвійсько-білоруському кордоні до 10 травня через загрозу нелегальної міграції та гібридних атак з боку білоруського режиму. Режим НС у прикордонних районах було запроваджено у серпні 2021 року.

Влада Казахстану має намір посилити правила роботи в країні для російських і білоруських перевізників, які використовували казахстанську реєстрацію для обходу санкцій під час транспортування товарів до Європи та з неї. За інформацією Спілки автоперевізників і експедиторів республіки, понад 5 тисяч вантажівок з росії та білорусі після початку війни в Україні було перереєстровано в Казахстані, щоб за казахстанською квотою здійснювати європейські перевезення. З 20 лютого Мінтранс РК позбавляє нові іноземні автокомпанії права реєстрації в Казахстані.