05.02.23 Україна і світ – проти російської агресії. Санкції в дії

2/5/2023
singleNews

Прем`єр-міністр Ізраїлю Біньямін Нетаньягу під час зустрічі з президентом Франції Еммануелем  Макроном повідомив, що готовий відправити в Україну «військові речі».

Прем’єр-міністр Португалії Антоніу Кошта підтвердив наміри надіслати Україні танки Leopard 2.

Міністри оборони Канади,  Фінляндії, Нідерландів, Португалії, Іспанії, Німеччини та Швеції обговорили постачання запчастин і боєприпасів для важкої техніки, що надається Україні.

Німеччина та Швеція ведуть переговори щодо постачання Україні комплексів IRIS-T.  Шведська сторона має надати Німеччині пускові установки, а також боєприпаси для IRIS-T.  Після цього установки вирушать в Україну.

Генпрокурор Німеччини Петер Франк заявив, що Німеччина зібрала докази воєнних злочинів в Україні для судового  процесу на міжнародному рівні.

Рада ЄС затвердила рішення про встановлення двох граничних цін на нафтопродукти з рф. Перший граничний рівень ціни на нафтопродукти, що продаються зі знижкою до сирої нафти, встановлено на рівні 45 доларів США за барель, а другий граничний рівень ціни на нафтопродукти, що продаються з премією до сирої нафти, встановлено на рівні 100 доларів США за барель.

Латвія у межах першої черги будівельних робіт на кордоні з білоруссю збудувала  36,1 км паркану.

Генпрокурор США Меррік Гарланд оголосив про передачу Україні $ 5,4 млн, конфіскованих у російського бізнесмена малофєєва. «Сьогодні я оголошую, що санкціонував першу в історії передачу конфіскованих російських активів для використання в Україні», – наголосив Гарланд.

Канада запровадила санкції проти 38 фізичних і 16 юридичних осіб рф, які причетні до поширення російської дезінформації та пропаганди. До списку санкцій внесено державну медіакомпанію міа «росія сегодня», що об’єднує російськомовні інформаційні ресурси ріа новини, прайм,  ток, кот, вaltnews, ukraina.ru, соціальний навігатор і аrctic.ru. У списку актори міхаіл боярскій, марат башаров, дмітрій дюжев, міхаїл галустян, максім авєрін; співаки ніколай басков, діма білан, ніколай расторгуєв, олєг газманов, поліна гагаріна, алєксандр буйнов; співачки іріна аллєгрова, надєжда бабкіна, вікторія дайнеко, телеведуча дана борісова.

рф

російські політтехнологи заявляють, що регіональні вибори в росії 2023 року відбуватимуться в нових реаліях, які вони називають «епохою страху», коли рівень тривоги у людей, занепокоєння завтрашнім днем значно вищий, ніж до російського повномасштабного вторгнення в Україну та початку відкритої конфронтації з усім цивілізованим світом. Кандидатам, мабуть уперше в новітній російській історії, доведеться бути «цинічно відвертими». Експерти вважають, що кандидатам доведеться балансувати серед таких загроз, як страхи населення через розпочату рф війну, погіршення економічної ситуації, негативних трендів рейтингів влади, зниження довіри до медіа, великої кількості різноспрямованих сил в інформаційному полі.

міністерство оборони та міністерство охорони здоров’я білорусі спільною постановою поновили інструкцію щодо визначення вимог до стану здоров’я громадян, пов’язаних із військовим обов’язком. Документ опублікований на національному правовому інтернет-порталі та набрав чинності. Непридатними до військової служби в силах спеціальних операцій визнаються громадяни з масою тіла понад 100 кг (раніше було 90 кг).

Придатними до військової служби з незначними обмеженнями тепер також визнаватимуться люди з ожирінням ІІ ступеня з індексом маси тіла понад 37 кг/м2. Така ж категорія придатності присвоюватиметься тим, у кого діагностовано: короткозорість будь-якого ока в одному з меридіанів більше 6,0 дптр і до 8,0 дптр; артеріальна гіпертензія І або ІІ ступеня без ураження органів-мішеней або АКС; геморой без випадання вузлів; бронхіальна астма за відсутності нападів понад 5 років; деякі ступені плоскостопості.