27.05.23 Україна і світ – проти російської агресії. Санкції в дії

5/27/2023
singleNews

Канада анонсувала нову військову допомогу Україні, зокрема додаткові боєприпаси та розширення навчальної програми для українських військових.

Литва на «Рамштайні» оголосила про новий пакет військової допомоги Україні, який міститиме протидронове обладнання, боєприпаси, сухі харчові пайки та іншу допомогу.

Іспанія планує передати Україні ще 4 танки Leopard 2 і партію бронетранспортерів М113.

Міністр закордонних справ Франції Катрін Колонна заявила, що Париж міг би допомогти з підготовкою українських пілотів.

Данія та Нідерланди очолять європейську коаліцію з проведення тренувань для українських пілотів на винищувачах F-16. Норвегія, Бельгія, Португалія та Польща також запропонували зробити свій внесок у навчання. Водночас міністр оборони США Ллойд Остін сподівається, що навчання українських пілотів на винищувачах F-16 розпочнеться найближчими тижнями.

Сполучені Штати Америки планують оголосити про надання Україні нового пакета військової допомоги на суму до 300 мільйонів доларів, який в основному складатиметься із додаткових боєприпасів.

«Я думаю, що у Вільнюсі Україна може очікувати чіткішого висловлення того, що ми вже казали. Що ми підтримуємо Україну, яка все більше стає демократичною і сильною. І ми підтримуємо її у довгостроковій перспективі – як кожна окрема країна-член Альянсу, так і колективно», – заявила заступниця Державного секретаря США з політичних питань Вікторія Нуланд.

«Ми віримо, що Україна здатна і має право. І ми підтримуємо Україну в захисті свого суверенітету і територіальної цілісності», – так прокоментував речник Держдепу США Метью Міллер перспективи звільнення українськими військовими тимчасово окупованих територій.

Нижня палата парламенту Сполученого Королівства – Палата громад – ухвалила рішення про визнання Голодомору 1932–1933 років геноцидом українського народу.

Словацька залізниця ZSSK Cargo готова приймати більше вантажів від українських аграріїв.

Чеська залізнична компанія запроваджує єдині квитки у сполученні з Праги до Харкова, Полтави, Запоріжжя та Дніпра.

Європейська комісія наприкінці червня представить «усний звіт» про те, як Україна просувається на шляху до вступу в ЄС.

У польському Сеймі представили законопроєкт щодо внесення змін до Конституції країни, які дозволять на законних підставах конфіскувати заморожені російські активи.

У Польщі заявили, що влада рф продовжує створювати фейки про нібито залучення чи плани залучення польських військових до війни в Україні.

Велика Британія «заморозить» активи кремля, доки росія не виплатить компенсацію Україні.

У Нідерландах прокуратура арештувала земельну ділянку площею 1 432 квадратні метри у районі Дуйвендрехті на південний схід від Амстердама, що належить колишньому чоловіку дочки путіна марії воронцовой йорріту фаассену. Земля була арештована в рамках кримінального розслідування щодо фінансових, економічних та екологічних правопорушень.

рф

Президент Казахстану Касим-Жомарт Токаєв вважає проблемою наявність у Євразійському економічному союзі «союзної держави росії та білорусі за формулою «дві країни – одна держава» з єдиним політичним, юридичним, військовим, економічним, валютним, культурним, гуманітарним простором, з єдиним союзним урядом, з єдиним союзним парламентом... І навіть ядерна зброя одна на двох».

Міністерство фінансів США оголосило про запровадження санкцій проти керівника міжнародної злочинної організації «вагнєр» у Малі івана маслова.

Японія запровадила нові санкції проти 17 фізичних осіб і 78 організацій росії, водночас із 2 червня Японія заборонить експорт товарів та послуг для 80 російських організації, а також надання будівельних та інженерних послуг для рф. Також Японія запровадить заборону експорту низки товарів, що сприяють зміцненню промислової бази росії (їх перелік визначать пізніше).

Зокрема уряд Японії запровадив санкції проти фєдєральной служби по воєнно-тєхнічєскому сотруднічєству, фонду пєрспєктівних ісслєдованій, нпо ім. лавочкіна, технологічного університету «сколтєх», центральних научно-ісслєдоватєльскіх інстітутів «елєктропрібор», «ціклон» та «бурєвєстнік», акціонерного товариства «енікс», рязанського заводу мєталокєрамічєсіх пріборов, научно-проізводствєнного прєдпріятія «елєктронстандарт», уральского завода гражданской авіації, телекомунікаційної компанії «мєгафон», автовиробника камаз, інноваційного фонду «сколково».

Під нові санкції Японії також потрапили командующій воздушно-дєсантнимі войскамі рф гєнєрал-полковнік тєплінский, командующій ракєтнимі войскамі стратєічєского назначєнія гєнєрал-полковнік каракаєв, путінська пропагандистка скабєєва, комбат «спарти» жога, низка чиновників і прокурорів, які чинять насильство проти українського народу на тимчасово окупованих рф територіях Запорізької та Херсонської областей.

Ціни на газ в Європі впали на 66 % з початку року: червневий ф’ючерс на нідерландському газовому хабі TTF 25 травня впав на 10,23 %, до майже $ 280 за 1 тис. кубометрів. За прогнозом, ціни на газ продовжать знижуватися, проте в російський бюджет 2023 року було закладено набагато вищу ціну на газ ($ 700 за 1 тис. куб.), що може призвести до втрати $ 3–4 млрд надходжень від експортного мита.

Минулого року рф поставила до країн ЄС понад 150 млрд кубометрів газу, цього року росія розраховує на 50 млрд кубометрів (з урахуванням ЗПГ). Постачання трубопровідного газу до ЄС можуть впасти до 25 млрд кубометрів, і якщо середня ціна в рамках цих постачань протягом року становитиме $ 400 за 1 тис. кубометрів, то бюджет росії не дорахується $ 3 млрд надходжень.

Спровокована російською агресією проти України енергетична криза прискорила процес переходу країн до альтернативних джерел енергозабезпечення. Міжнародне енергетичне агентство (МЕА) вважає, що 2023 року світові інвестиції у сонячну енергетику можуть становити понад $ 380 млрд і вперше перевищать обсяг інвестування в нафтовидобуток.  

Французький виробник шин Michelin оголосив про продаж активів у рф.

Індикатор бізнес-клімату банку росії (визначає фактичні та очікувані зміни виробництва та попиту в основних секторах економіки) у травні знизився до 7,9 пункту. Найбільш вразливими виявилось промислове виробництво, сільське господарство та сфера послуг. Найпомітніше скорочення попиту зафіксовано у видобутку корисних копалин, в оптовій торгівлі, а також у забезпеченні електроенергією, газом та парою. Вперше з початку року більшість компаній заявили про свій песимістичний настрій, найпомітніше «оптимізм» знизився в торгівлі та сфері послуг.

У квітні транзит контейнерних перевезень російською залізницею скоротився на 14 %.

МЗС Фінляндії запросило у банків інформацію про депозити білоруських і російських клієнтів. У запиті йдеться про те, що кредитні установи зобов'язані надавати Міністерству закордонних справ інформацію про депозити певних російських і білоруських клієнтів, що перевищують 100 тис. євро. Звіти мають бути подані до групи санкцій МЗС Фінляндії до 27 травня цього року.

У білорусі продовжує зростати дефіцит кадрів. На 25 травня у загальнореспубліканському банку вакансій розміщено 120 065 пропозицій від наймачів. Для порівняння: на 14 лютого цього року загалом у країні не вистачало майже 103 тис. працівників. Найбільше безробітних на початок травня було у мінську – 28,3 тис. осіб. У мінській області не вистачає 17,2 тис. працівників, у гродненській – 14,7 тис., гомельській – 13,1 тис., у брестській –  13 тис. За даними мінпраці, на 1 травня офіційно безробітними у білорусі вважалися 5,7 тис. осіб. Місяцем раніше – 5,6 тис. Ідеться про тих людей, які вирішили зареєструватися в центрах зайнятості. На думку економістів, з такими темпами країна активно наближається до ситуації, коли «буде нікому працювати».

У білорусі з'явилися так звані «чорні списки» з іменами людей, пов'язаних із протестами 2020 року, яким негласно заборонено продавати власні квартири. Списки так званих «екстремістів» були інкогніто розіслані до бюро реєстрації та технічної інвентаризації (БРТІ), а також до ріелторських агенцій.