28.05.23 Україна і світ – проти російської агресії. Санкції в дії

5/28/2023
singleNews

Канада протягом найближчих тижнів завершить доставку в Україну мільйона набоїв калібру 5,56 мм та 4 800 одиниць стрілецької зброї, про виділення яких було оголошено у квітні, повідомили в міністерстві оборони Канади. Загалом пакет допомоги містить 21 тисячу одиниць стрілецької зброї та 2,4 млн набоїв.

Перша група з близько 400 українських військових вже розпочала навчання в Німеччині щодо експлуатації та обслуговування американських танків M1 Abrams, повідомив речник Пентагона підполковник Гаррон Гарн.

Американський сенатор від Республіканської партії Ліндсі Грем підтримав якнайшвидше надання Україні далекобійних ракет ATACMS і касетних боєприпасів.

Експосол США у москві Майкл Макфол вважає, що у Сполучених Штатах потрібно збільшити кількість кафедр україністики з огляду на те, що Україна в майбутньому стане членом ЄС і НАТО.

Канцлер Німеччини Олаф Шольц заявив, що лідери держав НАТО на саміті у Вільнюсі обговорять насамперед конкретну підтримку України під час війни. Також Шольц запевнив, що підтримка України з боку Заходу не зменшиться, а росії настав час вивести війська та усвідомити, що розв’язана нею війна є безглуздою.

Прем’єр-міністр Нідерландів Марк Рютте заявив, що його країна «серйозно розглядає» варіант надання Україні винищувачів F-16.

«...Ці неприйнятні дії є воєнними злочинами і не повинні залишатися безкарними», – йдеться у з'яві МЗС Франції щодо останніх російських ракетних атак проти цивільної інфраструктури в Україні.

Міжнародна асоціація правників (IBA) ухвалила резолюцію із закликом про створення спецтрибуналу щодо злочину агресії з боку рф.

У Копенгагені в рамках Українського інвестиційного форуму було оголошено про запуск соціальної програми датського інвестиційного фонду для України на загальну суму в 1 млрд датських крон, що становить близько $133 млн. Спеціальний інвестиційний фонд фінансуватиме проєкти із залученням найкращих данських технологій та інноваційних рішень і буде доступним як для державного, так і для приватного секторів.

Україна від початку російського вторгнення отримала близько 90 тисяч тон допомоги в натуральній формі, як-от обладнання та медикаментів, через Механізм цивільного захисту ЄС.

Постійні представники держав-членів Європейського Союзу схвалили санкції проти молдовських фізичних осіб, причетних до дестабілізації Молдови та підриву територіальної цілісності України.

Глава дипломатії ЄС Жозеп Боррель засудив угоду між росією та білоруссю про переміщення російських ядерних боєголовок на білоруську територію.

У Брюсселі відбулися переговори послів країн – членів ЄС щодо запровадження санкцій ЄС проти білорусі, яка підтримує росію у війні з Україною. Угоду з цього питання планується ухвалити 31 травня. Посол Польщі в ЄС Анджей Садось закликав до якнайшвидшого ухвалення санкцій проти білорусі і заявив, що відсутність синхронізації таких обмежень щодо росії та білорусі є однією з найбільших лазівок у системі санкцій ЄС.

Профспілкові асоціації світу оприлюднили спільну заяву, в якій вимагають від Міжнародної організації праці (МОП) ініціювати 33 параграф її статуту щодо режиму алєксандра лукашенка – виняткових економічних санкцій за невиконання рекомендацій Міжнародної асоціації праці. Під цією заявою підписалися понад 10 великих міжнародних організацій, зокрема Міжнародна конфедерація профспілок, Міжнародна федерація транспортників, Глобальна спілка робітників-металістів, Міжнародна федерація журналістів та інші. Виняткові санкції передбачають блокування будь-якого експорту та фактичного встановлення економічної блокади щодо країни -порушниці прав трудящих.

рф

За останніми даними Єврокомісії, у 205 російських компаній та 1,5 тис. громадян, які потрапили під європейські санкції, заморожені активи на € 24,1 млрд.

71 % громадян Німеччини підтримують санкції, запроваджені проти росії, – дані опитування, проведеного інститутом IW.

У Польщі хочуть заборонити рух через кордон вантажівок із російськими та білоруськими номерами.

Євросоюз, який був одним із основних покупців продукції російської деревини (20 % усіх експортних постачань) скоротив його до нуля, інші країни у першому кварталі 2023 року скоротили закупівлі пиломатеріалів із росії у 6,4 рази, до 271,6 тис. кубометрів; Японія скоротила імпорт із рф на 47,7 %, США – на 40,3 %, Південна Корея – на 18,7 %.

Виробництво та експорт російських лісопромислових матеріалів щомісяця знижуються: у першому кварталі 2023 року постачання пиломатеріалів, за даними рослєсінфоргу, скоротилось на 21 %, що відповідає показникам падіння експорту загалом за 2022 рік.

Через подорожчання напівпровідників, зростання цін на виробниче обладнання у дистриб’юторів, а також необхідність збільшити зарплати для працівників собівартість виробництва електроніки на росії зросла на 50 %.

Система сервісного обслуговування літаків на росії зазнає великих фінансових і кадрових проблем, що, на думку фахівців, неминуче призведе до «критичних проблем» в авіаційній галузі.

На цьому тижні через зниження активності експортерів товарів на росії суттєво зменшились валютні операції: середньоденний обсяг торгів становив близько 190 млрд руб, що на 20 % нижче за показник попереднього тижня і на 15 % нижче за показник квітня. Якщо минулого тижня в день здійснювалося в середньому 21 тис. угод із доларом США та майже 48 тис. угод з юанем, то цього тижня кількість знизилася до 15,4 тис. та 33 тис. угод відповідно.

На рф з початку вторгнення щонайменше 19 718 людей заарештували за протидію війні, з них 584 людей проходили по кримінальних справах, а 6 839 по адміністративних.

міністерство транспорту та комунікацій білорусі збільшило тарифи за проїзд транспорту платними дорогами. Тарифи користування платними автошляхами за 15 днів, місяць та рік зросли на 26–29 %. Ідеться про вартість електронної перепустки. Оновлені тарифи почнуть застосовувати з 1 червня.

За даними бєлстату, реальні пенсії, які розраховуються із поправкою на інфляцію, падають четвертий місяць поспіль. У квітні реальна пенсія знизилася на 0,4 % до попереднього місяця, у березні – на 0,6 %, у лютому – на 1,2 %, а в січні – на 0,8 %. У 2022 році цей показник був у мінусі протягом 7 місяців з 12. За ростом цін на товари та платні послуги білорусь у 2022 році посіла перше місце серед країн ЄАЕС.

У білорусі продовжує скорочуватися кількість індивідуальних підприємців, повідомляє бєлстат. Станом на 1 травня в цілому по країні їх було 257 770, що на 5,2 % менше, ніж минулого року. У мінську кількість індивідуальних підприємців скоротилася на 7,1 %, у брестській області – на 6,1 %, у вітебській – на 6 %.

«Кіберпартизани» зламали сайт хокейного мінського «динамо» та опублікували там некролог щодо лукашенка. «Велика грошова втрата для білоруського хокею, найбільш довгоочікувана втрата для країни» – написано в некролозі.

Польща анонсувала санкції проти «кількох сотень» білоруських посадовців через вирок одному з лідерів Спілки поляків Білорусі Анджею Почобуту.