29.05.23 Україна і світ – проти російської агресії. Санкції в дії

5/29/2023
singleNews

«Для забезпечення миру в Європі нам потрібно, щоб Україна стала членом Європейського союзу і НАТО», – заявила прем’єр-міністр Естонії Кая Каллас. За її словами, росія повинна зазнати поразки і повернутися у свої кордони.

Міністр закордонних справ Литви Габріелюс Ландсбергіс заявив, що росія продовжує становити загрозу для всього світу, поки у владі в країни перебуває нинішній режим.

Австрія  виділяє 2 млн євро на розмінування в Україні.

У Конгресі США намагаються пришвидшити постачання Україні зброї для контрнаступу.

«Моя реакція вкрай негативна», – президент США Джо Байден про розміщення  російської ядерної зброї  на білоруській території.

«Варварські атаки росії продовжуються, вбиваючи і тероризуючи цивільне населення: напад на лікарню в Дніпрі, тепер Київ на світанку Дня Києва. російське керівництво і винні будуть притягнуті до відповідальності», – речниця зовнішньополітичної служби ЄС Набіла Массралі.

Польща вже заморозила активи російських олігархів на суму понад 1 млрд євро. У польському Сеймі відбулося друге читання законопроєкту, прийняття якого дасть змогу на законних підставах конфіскувати російські активи.

Президент ПАР Сиріл Рамафоса створив комісію для розслідування повідомлень про ймовірний експорт зброї з цієї африканської країни в росію.

рф

Напруженість у відносинах між Саудівською Аравією і росією зростає на тлі того, що москва продовжує постачати на ринок величезні обсяги дешевшої нафти, чим підриває зусилля Ер-Ріяда щодо підвищення цін на енергоносії.

Замість проєкту газопроводу «сіла сібірі – 2», який російська влада просуває понад 7 років, Китай вирішив віддати пріоритет будівництву нового газопроводу з Туркменістану, що дасть змогу імпортувати 30 млрд кубометрів газу щорічно. Китайська державна нафтогазова корпорація CNPC вже розпочала роботи над техніко-економічним обґрунтуванням проєкту.

госкорпорація по організації воздушного двіжєнія другий рік поспіль зазнає значних збитків через скорочення польотів іноземних авіакомпаній: збиток підприємства у 2022 році становив понад 47 % – 25 млрд руб.

Через російську кризу уряд рф спроможний профінансувати госкорпорацію по організації воздушного двіжєнія лише на 5 млрд руб (удвічі менше, ніж планував мінтранс), яких вистачить на два-три місяці, після чого знову почнуться затримки з виплатою зарплатні працівникам. У мінфіні запропонували здійснити «оптимізацію витрат» – скоротити персонал та зменшити надання послуг. У корпорації заявляють, що скорочувати в умовах дефіциту кадрів «вже нема кого»: підприємство залишило понад 15 % висококласних фахівців.

YouTube заблокував обліковий запис російського інформаційного інтернет-агентства ura.ru.

У деяких регіонах росії виник дефіцит курячих тушок і філе через зменшення їх виробництва у бєлгородської області, яка була провідним виробником птиці на рф.

міноборони рф заявило, що не звільнятиме від військової служби осіб, які хворіють на цукровий діабет та серцево-судинні хвороби. Заступник начальника главного воєнно-медіцінского управлєнія міноборони рф сєрговєнцев також заявив, що понад 90 % російських військовослужбовців, які отримали каліцтва під час «спецоперації» проти України, повертають на військову службу після протезування.

У ростовській області шукають 39 озброєних російських окупантів, які залишили свої позиції і втекли на територію росії. Усі вояки служили в загоні «шторм z» і були колишніми ув’язненими.

кгб запросила у білоруських банках інформацію про білорусів, які донатили з 2021 року через paypal та сервіс Buy me a coffee. На кожного донора чекає індивідуальна бесіда у кгб.

У мінську затримано магістра соціології, наукового співробітника відділу соціальної теорії та методології інституту соціології нан білорусі Андрія Баханова. У 2020 році він був одним із вчених, які підписали Відкритий лист проти масових звільнень співробітників інститутів академії наук білорусі за участь у заходах проти фальсифікації виборів президента білорусі.