30.05.23 Україна і світ – проти російської агресії. Санкції в дії

5/30/2023
singleNews

Данія планує збільшити свої витрати на військову допомогу Україні на 17,9 млрд крон ($2,59 млрд) в цьому і наступному році.

Президент Польщі Анджей Дуда підписав закон про створення державної комісії щодо «російського впливу». За його словами, «спеціальна державна комісія покликана виявити російський вплив на безпеку Польщі за останні 20 років».

Польща запровадила національні санкції проти 15 громадян рф, а також 20 організацій, кошти та активи яких будуть заморожені.

Колишній міністр оборони Словаччини Ярослав Надь заявив, що словацькі спецслужби викрили спробу росії сфальсифікувати майбутні парламентські вибори на користь партії Smer-SD.

рф

Президент Молдови Мая Санду запропонувала парламенту створити державне відомство для протидії дезінформації і пропаганді, зокрема російській.

21 судно індійської компанії Gatik Ship Management позбавлене сертифікатів Lloyd’s Register за перевезення російської нафти з порушенням міжнародних санкцій.

Американська компанія TJX Companies, яка мала 25 % акцій у російській мережі магазинів familia, продала бізнес на рф.

мінтруда рф поінформувало населення, що чисельність російських жінок віком 30–39 років до 2030 року скоротиться на 33,8 % – з 12 млн до 7,9 млн. Також до 2030 року загальна кількість росіянок репродуктивного віку знижуватиметься.

Кількість DDoS-атак на росії у першому кварталі зросла на 58 % порівняно з аналогічним періодом минулого року, – до 384,8 тис. У квітні порівняно з березнем поточного року збільшення кількості DDoS-атак було на 81 %, а за неповний травень – на 69 %.

У совєтє фєдєрації підготували законопроєкт, яким пропонується до 2025 року не застосовувати положення гражданского кодекса рф щодо захисту прав правовласників зарубіжних фільмів із «недружніх країн» під час показів їхніх фільмів на рф або ж відмовитися від надання прав на показ своїх фільмів на російській території. Оскільки фільм не є товаром, неможливо вирішити питання галузі кінопоказів у рамках паралельного імпорту, вважають сєнатори рф.

На росії схвалили закон, що виключає заборону на проведення референдумів і виборів до органів госвласті і мєстного самоуправлєнія в суб'єктах рф, де запроваджено воєнний стан.

Польща оголосила санкції щодо 365 громадян білорусі через залишення в силі «драконівського вироку Анджею Почобуту та репресії білоруської влади проти політичних противників режиму алєксандра лукашенка». білорусам, які потрапили під санкції, заборонено в'їзд до Польщі та інших країн Шенгену. У список санкцій включено 159 депутатів парламенту (решта вже були в списку санкцій), 76 суддів, 7 прокурорів, 32 представники місцевої адміністрації, 28 співробітників правоохоронних органів, 23 представники режимних ЗМІ, які займаються пропагандою, 24 спортсмени і спортивні діячі, 8 співробітників державних підприємств, 8 діячів культури та науки.

депутати палати прєдставітєлєй національного собранія білорусі свєтлана любєцкая та алєксандр омельянюк намагалися заперечити санкції, які Європейський Союз наклав на них 21 червня 2021 року. Європейський суд у Люксембурзі ухвалив відхилити позов і зобов'язав заявників сплатити витрати відповідача. Саме ці депутати займалися розробленням оновленого кодексу про адміністративні правопорушення, який включив низку нових статей, що посилюють відповідальність щодо опонентів режиму лукашенка.

Компанія «Солар Ленд», що є замовником зведеної найбільшої в білорусі фотоелектростанції в чєріковському районі, подала на банкрутство, проте економічний суд мінська повернув заяву. Загальна сума інвестиційних витрат у проєкт оцінювалася в 170 млн. доларів, а 100 % частка в ній належить британській фірмі Сameliaside. «Солар Ленд» ввели до списку активів, у яких їхнім іноземним власникам заборонено відчужувати свої частки без узгодження з білоруським урядом.

Згідно з планом на 2023 рік, обсяг введеного житла в рб має становити 4,3 млн кв. м. При цьому за минулий рік у країні було збудовано 4,2 млн кв. м. житла. Проте поки картина не дуже оптимістична – зведено трохи більше 1 млн. кв. м., при тому, що за аналогічний період минулого року було збудовано на 28 % більше.

До білоруського республіканського списку екстремістських матеріалів внесено книгу «Історія Польщі з найдавніших часів до наших днів», а також «Збірник патріотичних польських пісень» польською мовою.  Рішення про визнання їх екстремістськими матеріалами ухвалив міський суд барановичів.

мвд білорусі 29 травня визнало телеграм-канал “Інсайдер” та його чат екстремістським формуванням.