Залежність москви від Пекіна приховує джерела напруги, що можуть «вибухнути» – Clingendael Institute

7/10/2024
singleNews

Європа була не єдиним регіоном, де геополітика кардинально змінилася в результаті рішення путіна напасти на Україну. Масштабні санкції Заходу породили безпрецедентну залежність росії від Китаю, значно прискорили москві «поворот на Схід» і завели її набагато далі, ніж кремль будь-коли планував. 

Про це йдеться у дослідженні нідерландського Інституту міжнародних відносин Clingendael Institute «Наслідки посилення залежності москви від Пекіна».

Режим путіна створив певний міф про протистояння «загрозі Заходу». Але автори вважають, що постійно збільшувана залежність москви від Пекіна приховує принаймні два важливих потенційних джерела напруги, які можуть «вибухнути» в довгостроковій перспективі. 

Перше і головне – це самосприйняття росії як «суверенної потужної держави», що хоче мати стратегічну автономію в глобальних справах. Замість того, щоб «грати другу скрипку» після Пекіна чи Вашингтона, москва прагне бути частиною концерту нарівні зі Сполученими Штатами та Китаєм.

Другим потенційним джерелом напруги є обмежені перспективи економічного розвитку, що має росія, відрізана від Заходу та залежна від Китаю. Окрім проблеми заспокоєння ключових еліт і населення в цілому, нинішній недолік економічного й технологічного розвитку росії в остаточному підсумку підірве або навіть поставить під загрозу статус рф як великої держави. 

Отже, автори вважають, що західні політики мають зосередитися на правильному використанні антиросійських санкцій у цій «дружбі» москви з Пекіном для побудови майбутньої архітектури безпеки.