10.06.24 Україна і світ – проти російської агресії. Санкції в дії

6/10/2024
singleNews

Президент Франції Еммануель Макрон заявив, що вони з президентом США Джо Байденом сподіваються на підтримку країнами G7 на майбутньому саміті спеціального фонду для України на 50 млрд доларів США.

Україна підписала з французькою компанією Thales контракт на постачання другої комплексної системи протиповітряної оборони.

Україна та ЄС провели черговий раунд переговорів щодо безпекової угоди.

Чехія заявила, що продовжує отримувати повідомлення від країн, які хочуть взяти участь в її ініціативі щодо боєприпасів для України.

Керівник відділу військової економіки Сил оборони Фінляндії генерал-лейтенант Мікко Хейсканен заявив, що його країна передає Україні не лише озброєння зі складів, а й новітню експериментальну зброю.

Від початку повномасштабної вторгнення рф до експлуатації у ЗСУ допущено понад 110 зразків автомобільної техніки українського та іноземного виробництва.

Глава генерального штабу Франції Тьєррі Бюркар надіслав листи до приблизно десятка західних держав із запрошенням до урядів цих країн взяти участь у тренувальній місії на території України у складі багатонаціональної коаліції.

Майже 30 іноземних держав зобов’язалися збільшити підтримку митців, працівників культури, а також відновити пам’ятки та культурне життя України через координацію ЮНЕСКО.

рф

За даними найпопулярнішої у світі програми для вивчення іноземних мов Duolingo, у 2023 році російська вперше за останні роки випала з топ-10, поступившись португальській. Тенденцію втрати інтересу до російської експерти Duolingo пояснюють солідарністю з Україною людей інших країн.

Понад 80 % російських школярів мають дефіцит мовного розвитку, – заявив член совєта прі прєзідєнтє рф по русскому язику дерев’янко.

російська мова втрачає популярність у світі: 2023 року вона посіла дев’яте місце серед найпоширеніших мов, тоді як 2022 року була на восьмому, а 10–12 років тому займала шосту позицію – після англійської, китайської, хінді/урду, іспанської та арабської. Тенденцію до зниження кількості тих, хто розмовляє російською, пов’язують із демографічною кризою на рф (зниженням народжуваності, еміграцією населення, високою смертністю) і зменшенням її популярності серед громадян інших країн.

На росії з різних причин мусять працювати майже 8 млн пенсіонерів, і влада всіляко закликає літніх людей продовжувати це робити. «Ще 15–20 років тому головне питання полягало в тому, як знайти роботу, а зараз де знайти кадри», – завив путін.

З початку року на росії проти 25 осіб, яких влада називає іноагентами, за відсутність відповідного маркування порушено кримінальні справи, проти 180  складено адміністративні протоколи та призначено штрафи на 7,1 млн руб. (за період 2022–2023 роки сума штрафів досягла 1,17 млрд руб.).

міністр охрани здоров’я рф мурашко заявив, що росіяни занадто зловживають алкоголем, і для боротьби з алкоголізмом необхідна комплексна програма, що включатиме нормативно-правове регулювання. У першому кварталі 2024 року, за оцінками росалкогольтабакконтроля, роздрібні продажі алкоголю (без урахування пива та пивних напоїв, сидру) зросли на 5,4 %, до 56,1 млн дал.

Протягом найближчих днів працівники військової поліції Польщі почнуть спільно з прикордонниками  патрулювати кордон із рб.

рб втратить 1,5–2 мільйони доларів на рік, які країна заробляла на трансляціях домашніх матчів із футбольними клубами інших країн у рамках УЄФА. Таким є покарання з боку спортивної європейської організації за піратські трансляції матчів УЄФА. Раніше мінінформ рб дозволив показувати ігри Ліги націй та товариські матчі без згоди УЄФА.

влада рб активно співпрацює з тимчасово окупованими росією територіями України. Голова тимчасово окупованої частини Запорізької області балицький заявив, що регіон нарощує співпрацю з рб у культурі, спорті, туризмі та економіці.

міністерство юстиції рб звернулося до суду з вимогою ліквідувати зареєстроване 5 липня 1993 білоруське громадське об'єднання татар «зікр уль-кітаб». Розгляд позову планується у мінском городском судє 18 червня.

білоруси все частіше стикаються з проблемою, коли на запит силовиків блокують їхні грошові рахунки та викликають на допит. Це стало можливим після того, як правоохоронці отримали супердоступ до банківських даних громадян. Причиною блокування може стати підозра, що переказ був незаконним. У результаті заморожується весь рахунок, а не певна сума у ньому.

Десять танків Т-34 з рф доставлено залізницею до рб для участі у параді на дєнь нєзавісімості 3 липня. Як заявив представник збройних сил рб полковник томчик, танки у відмінному технічному стані та готові за необхідності виконати бойове завдання.