11.06.24 Україна і світ – проти російської агресії. Санкції в дії

6/11/2024
singleNews

Радник президента США з нацбезпеки Джейк Салліван заявив, що ЗСУ використали дозвіл бити американською зброєю по території рф біля кордону, тому темп операції російських військ на Харківщині застопорився.

«Або ми будемо допомагати Україні, або ні. Настав час дати їм F-16, дозволити їм літати на літаках, використовувати далекобійну артилерію для нанесення ударів по цілях усередині росії. Переслідуйте активи путіна скрізь, по всьому світу. Переходьте в наступ. Я думаю, влітку Україна відновить військовий імпульс», – сенатор-республіканець США Ліндсі Грем.

Американські чиновники очікують, що Група семи (G7) наступного тижня надішле нове жорстке попередження невеликим китайським банкам, аби вони припинили допомагати росії та ухилятися від західних санкцій.

США та Польща спільно створили Українську комунікаційну групу (UCG), «щоб підтримати Україну в боротьбі з агресією росії в інформаційному просторі».

Україна заявила  про запровадження прямого контрактування зі світовими виробниками озброєння.

Голова комітету німецького Бундестагу з питань оборони Марі-Агнес Штрак-Ціммерман наголосила, що росія веде війну не тільки проти України – «це війна проти наших цінностей, нашої свободи і наших ідей про спільне життя».

Центр реставрації музейних цінностей Литви допоможе реставрувати 100 картин української художниці Марії Примаченко.

рф

Єдина в Болгарії атомна електростанція «Козлодуй» 10 червня вперше використала в одному зі своїх реакторів атомне паливо, вироблене американською компанією Westinghouse, аби зменшити залежність від російських енергоресурсів.

Інститут перехідних економік Центробанку Фінляндії (BOFIT) оцінив деякі ризики російської економіки. Зазначено, що доступ російських корпорацій до світових фінансових ринків обмежений міжнародними санкціями. З 2021 року жодна російська компанія не оголосила про новий помітний випуск облігацій або синдикований кредит; до лютого 2022 року такі позики відігравали ключову роль у залученні коштів експортерами.

Переключення на внутрішній російський фінансовий ринок призвело до різкого зростання відсоткових витрат підприємств. Станом на 1 квітня 2024 року вартість середнього корпоративного кредиту з регульованою (для підтримки «стратегічно важливих» компаній та галузей) ставкою на рф за рік зросла з 9,2 % до 16,8 % річних. Для банків фінансування великих компаній несе певні ризики через те, що виникнення проблем лише в кількох із них буде достатньо для дестабілізації всієї фінансової системи.

У перші місяці 2024 року майже 50 % торгів на московской біржє припадало на пару рубль–юань. Водночас ринок юаня не надає таких же можливостей для розподілу ризиків, як ринки долара США чи євро, тому надлишок чи нестача юаневої ліквідності сам собою стає ризиком, вважають аналітики BOFIT.

У травні зі 157 великих роздрібних фондів, чисті активи яких перевищують 500 млн руб., збитковими були 137, свідчать дані порталу іnvestfunds. Найгіршу динаміку продемонстрували паї фондів російських акцій, які втратили в ціні 2,7–8 %, зокрема в лідерах падіння були фонди, орієнтовані на вкладення в акції сировинних компаній та компаній малої капіталізації.

російські компанії середньої та малої капіталізації втратили на московской біржє майже 15 % вартості своїх акцій.

У травні вартість російської нафти urals знизилась на понад 8 % і стала нижче за рівень $ 70 за барель.

У травні експорт Китаю на росію скоротився на 1,8 %, до $ 41,8 млрд.

На тлі дефіциту бюджету 2024 року (за попередньою оцінкою мінфіна, у січні–травні він становив 983 млрд руб., або 0,5 % ВВП) правітєльство рф має намір взяти з фонда національного благосостоянія понад 1 трлн руб. (у лютому планувалось залучити 880 млрд руб.). Заявлено, що 890 млрд руб. будуть спрямовані «на фінансування самоокупних інфраструктурних проєктів», про решту інформацію засекретили.

Акціонери російського банку втб ухвалили рішення не виплачувати дивіденди за підсумками 2023 року.

російская акадємія наук оцінила дефіцит кадрів на рф до 5 млн осіб та прогнозує подальше загострення ситуації. Для заповнення робочих місць влада планує залучити понад 160 тис. засуджених. Уже зараз кожен другий двірник і робітник з озеленення є засудженим до примусових робіт, повідомила єва мєркачовова із союза по правам чєловєка прі путінє. На заводе автоваз використовують 200 засуджених для збирання автомобілів lada.

Німецька компанія Knauf, яка є найбільшим виробником будівельних матеріалів для внутрішньої і зовнішньої обробки, продає бізнес на росії.

Через погіршення бізнесу на росії та побоювання міжнародних санкцій власник «мультімєдіа холдінг» богданов готує компанію до продажу (до холдингу належать інформаційне агентство «національная служба новостєй», «нашє радіо», jazz fm, rock fm, рекламне агентство «джєм» тощо).

Ризики бути затриманим в рб для громадян ЄС вищі, ніж для власних громадян, підвищена увага до тих країн, які влада рб вважає «ворожими», – заявили в правозахисному центрі «Вясна». Двох громадян Латвії та трьох громадян Польщі вже засуджено за політично мотивованими звинуваченнями, а у червні на мінскє розпочався ще один закритий суд – над громадянкою Литви Оленою Романауськіне. Громадян ЄС переслідують в основному за «агентурну діяльність» та «шпигунство». Такі справи зазвичай перебувають під грифом секретності і їх розглядаються в суді у закритому режимі.

Міністерство енергетики Литви заявило, що Литва, Латвія та Естонія до 7 серпня поінформують рб і рф про відмову від участі в договорі БРЕЛЛ та перехід до синхронізації з європейськими електромережами, що запланована на лютий 2025 року. На цей момент Литва, Латвія, Естонія, рф і рб працюють у єдиній мережі БРЕЛЛ.

Загальнодержавна проблема нестачі робочих кадрів не оминула і нещодавно введену в експлуатацію атомну електростанцію рб.  Сьогодні їй уже потрібно заповнити 106 вакансій: інструкторів з підготовки персоналу АЕС, електрослюсарів, начальників змін, лаборантів хімічного аналізу, спеціалістів до центру кібербезпеки, а також начальника зміни блоку АЕС.

На дєнь незавісімості лише у мінскє витратять понад 600 тисяч рублів (близько 184 тис. доларів США). У цю суму не входить оплата виступу артистів і творчих колективів.