11.09.23 Україна і світ – проти російської агресії. Санкції в дії

9/11/2023
singleNews

Компанія BAE Systems (Сполучене Королівство) може розпочати виробництво в Україні запчастин для 105-мм легкої гармати протягом кількох місяців.

Партнери пообіцяли Україні більше зенітних самохідних установок «Гепард» для захисту енергомережі.

Президент Південної Кореї Юн Сок Йол заявив про надання Україні 2,3 млрд доларів фінансової допомоги на відновлення: початкові 300 млн доларів наша країна отримає вже у 2024 році у вигляді гуманітарної допомоги, а решту 2 млрд доларів у вигляді довгострокових кредитів під низькі відсотки через Фонд економічного співробітництва та розвитку (EDCF), починаючи з 2025 року.

Україна почне переговори з Японією про «гарантії безпеки».

Польща страхуватиме польських інвесторів та інвесторів з інших країн, які зацікавлені у відбудові України.

«Якщо путін виграє, це означатиме, що зло стане нормою для світу. Тому ми маємо допомагати Україні, адже вона перебуває на боці добра і демократії... Ми маємо допомогти Україні відновити економічне зростання, забезпечивши запуск роботи українського бізнесу у відносно безпечних територіях», – заявила заступниця Державного секретаря США з політичних питань Вікторія Нуланд.

Прем'єр-міністр Канади Джастін Трюдо заявив, що Канада ніколи не визнає результатів псевдовиборів на тимчасово окупованих територіях України, і що путіну не вдасться «перемалювати» карту, а «територія України залишиться територією України».

Спецдоповідач ООН з питань катувань та інших жорстоких, нелюдських або таких, що принижують гідність, видів поводження і покарання Еліс Джил Едвардс зазначила, що катування і нелюдське поводження російської влади з цивільними українцями та військовополоненими не можна оцінювати як випадковість, радше йдеться про організовану частину державної політики. Водночас вона поінформувала, що російські військовополонені під час спілкування були задоволені ставленням до них у місцях утримування в Україні.

«.... І ми тепер маємо чітко сказати, що хочемо, щоб Україна якомога швидше стала членом НАТО. Якомога швидше», – вважає експрем'єр-міністр Сполученого Королівства Борис Джонсон.

На українських електростанціях у реактори ВВЕР‑440 вперше завантажили паливо, вироблене компанією Westinghouse спільно з Енергоатомом.

Естонія з 10 вересня надаватиме тимчасовий захист українським біженцям одразу до березня 2025 року.

Столиця Латвії Рига у вересні прийме на відпочинок 101 дитину з українського Чернігова.

Депутат Європейського парламенту, голова делегації ЄС-США Радослав Сікорський на щорічній зустрічі YES «Майбутнє вирішується в Україні» заявив, що росія ніколи не буде демократичною країною, і Європі не варто розраховувати на нормалізацію відносин з настільки агресивним політичним режимом. 

рф

Директор ФБР Крістофер Врей заявив, що кількість російських шпигунів у США залишається «занадто великою» попри зусилля, які останнім часом докладають для їхньої нейтралізації.

На кордонах Європейського союзу арештовують легкові автомобілі росіян. У Єврокомісії нагадали рф, що регламент Ради ЄС від 31 липня 2014 року № 833/2014 «Про обмежувальні заходи у зв’язку з діями росії» передбачає заборону продажу та ввезення на територію країн ЄС низки товарів (вантажів), включаючи легкові автомобілі. Також росіянам, які перетинають кордон ЄС, заборонено привозити із собою особисті речі, перелічені у додатку XXI регламенту, зокрема: мобільні телефони, ноутбуки, валізи, косметику, вироби зі шкіри та хутра, напівдорогоцінне каміння, туалетний папір, шампуні, зубні пасти, фотокамери.

Влада рф майже повністю позбавила своє населення консульської підтримки у багатьох країнах Європи: через закриття консульств запис на прийом відбувається дуже складно, а очікування на відвідування дипломатичної установи розтягується на місяці.

Дефіцит пального, що утворився на росії, може зупинити збирання врожаю і сівбу озимих, – заявив міністр сєльского хазяйства рф патрушєв. За його словами, ще тиждень тому йшлося лише про високі ціни на паливо, зараз ситуація погіршилася: «У нас проблеми вже з наявністю пального. Ми зараз зупинимо і збиральну, і не відсіємося по озимих. Це буде катастрофа».

голова асоціації фєрмєрскіх хазяйств і сєльхозкоопєратівов ставропольского края колєсніков заявив, що фермери не можуть закупити пальне, не можуть продати врожай за прийнятними цінами та готові перекривати дороги. На росії, за словами колєснікова, сталося «шалене зростання цін» на солярку, яка в опті з початку літа подорожчала на 26 %. Але навіть за рекордною ціною – понад 72 тисячі руб за тону – купити паливо неможливо. «Зараз солярки немає. Ситуація дуже критична, терпіння закінчується, нерви здають», – наголосив голова асоціації фермерів. Нестача палива найгостріше відчувається в ставропольском і краснодарском краях, адигеє, астраханской, самарской, ростовской областях, а також у тимчасово окупованому рф Криму.

Восени відпочинок для росіян в інших країнах подорожчав у середньому на 28 %, із доступних напрямків найбільше в Казахстані – на 38 %, Азербайджані – на 47 %, Туреччині – на 45 %, Таїланді – на 38 %. На самій росії середня вартість бронювання зросла на 16–57 % залежно від напрямку, а кількість організованих турів скоротилась до 21,6 %.

За підсумками липня–серпня 2023 року схвалення мікропозик для росіян, які уперше позичають гроші, становило лише 13,2 %. Це мінімальний показник з початку 2022 року, коли розпочались основні кризові явища в економіці росії, тоді рівень схвалення становив 17–19 %. Основною причиною є зниження платоспроможності населення рф та оцінка кредиторами власних ризиків щодо дотримання позичальниками платіжної дисципліни.

Через російську кризу влада скоротила кошторис мостового переходу через річку лєна в якутії. Планувалося, що трикілометровий міст добудують у 2024 році за 176 млрд. руб, проте 8 вересня була затверджена проєктно-кошторисна документація на 122 млрд. руб.

Японський автоконцерн Nissan відмовився від гарантійного обслуговування автомобілів на росії, наголосивши, що відтепер повну відповідальність за обслуговування проданих автомобілів несе російський автоваз.

З початку травня москву та московську область атакували 25 безпілотних літальних апаратів, що призводило до масового закриття аеропортів столиці рф та зміни напрямку польоту літаків. Кожна зайва година польоту, наприклад, одного літака Boeing 737-800, коштує російським авіакомпаніям додаткових $ 8 тис. витрат.

Вартість підписок на ігри в PlayStation Store, які російські користувачі консолей купують у турецькому магазині PlayStation через посередників, за останні дні зросла в чотири–п’ять разів через те, що компанія Sony значно підвищила тарифи для Туреччини.

соціальний фонд росії перестав оприлюднювати дані із федерального реєстру інвалідів (фрі), також із сайту фрі зник розділ «Аналітика», де серед іншого зазначалась кількість росіян, які набули статус інвалідів внаслідок війни проти України. Остання така статистика оприлюднювалась станом на червень 2023 року, згідно з якою статус військового інваліда за 15 місяців війни набули понад 5 тис. осіб. Реальна кількість осіб, які зазнали каліцтва, перевищує доступну громадськості статистику в десятки разів – отримання відповідних довідок, оформлення необхідних документів, проходження медичних комісій, очікування на офіційне надання статусу інваліда на росії триває місяцями. 

білоруський посол у росії дмітрій крутой на V далекосхідному форумі підприємців у хабаровску заявив, що 45 % економіки рб опинилося під прямими санкціями. До санкцій ринки Західної Європи та України для білорусів за значимістю займали 40 %. Сьогодні вони займають 5 %, і це сталося фактично за один рік. крутой зізнався, що переорієнтувати такий потік товарів і вантажів, який у грошовому еквіваленті становив 10,5 млрд доларів, дуже складно.

В Управлінні Верховного комісара ООН з прав людини прокоментували рішення білоруської влади не видавати паспорти через посольства. У повідомленні йдеться, що указ про заборону на видачу та продовження закордонних паспортів ризикує порушити права тисяч білорусів, які перебувають у вигнанні, включаючи свободу пересування. Ніхто не має відчувати себе змушеним повернутися та ризикувати переслідуванням. Ми закликаємо переглянути указ відповідно до міжнародних стандартів.

син самопроголошеного президента білорусі лукашенка, він же голова національного олімпійського комітету рб, віктор лукашенко висловив подив через те, що Міжнародний олімпійський комітет та федерації досі не надіслали запрошення для участі білоруських спортсменів в Олімпійських іграх. «Ми чекатимемо», – заявив чиновник.