12.04.24 Україна і світ – проти російської агресії. Санкції в дії

4/12/2024
singleNews

Україна та Латвія підписали Угоду про співробітництво у сфері безпеки та довгострокову підтримку. Зокрема цього року Латвія надасть військову підтримку Україні на суму близько 112 мільйонів євро.

Україна отримала від Литви чергову партію військової допомоги, зокрема системи протидії безпілотникам, генератори та розкладні ліжка.

Глава дипломатії ЄС Жозеп Боррель закликав країни Євросоюзу якнайшвидше визначити доступні системи ППО і боєприпаси та передати їх Україні. Євродепутат та експрем'єр Бельгії Гі Вергофстадт запропонував прибрати затвердження бюджету Європейської Ради з порядку денного Європарламенту, поки країни-члени не зможуть знайти сім систем Patriot, які зараз вкрай необхідні Україні. Рішення підтримали 515 євродепутатів, проти були 62.

Євросоюз розробив проєкт безпекових зобов’язань перед Україною.

Глави урядів Нідерландів, Чехії та Данії обговорили варіанти постачання Україні додаткового обладнання протиповітряної оборони. Прем’єр-міністр Нідерландів Марк Рютте запевнив, що партнери робитимуть «усе від нас залежне» для доставки в Україну  засобів ППО.

Німеччина передає Україні близько 400 електрогенераторів.

«Україна просто не може чекати. Їй потрібна протиповітряна оборона, боєприпаси і допомога. Негайно», – генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг вкотре закликав союзників прискорити постачання військової допомоги Україні. Столтенберг також заявив, що Україна як країна, що обороняється від агресії, має право завдавати ударів по «легітимних військових цілях» за своїми межами. Такої ж думки дотримується і міністр закордонних справ Литви Габріелюс Ландсбергіс.

«Не слухайте брехню путіна про Україну. Це вільна демократія, яка хоче бути незалежною суверенною країною, яка хоче бути нашим союзником та нашим другом, і ми повинні стояти поруч з нашими друзями...», – заявив міністр закордонних справ Сполученого Королівства  Девід Кемерон.

Командувач Об’єднаних збройних сил НАТО в Європі генерал Крістофер Каволі попередив, що без підтримки Сполученими Штами України перевага росії в артилерії на полі бою може ще більше посилитися. Також Каволі наголосив, що рф становить «хронічну загрозу» для світу, та подальша допомога Україні у відбитті російської агресії має вирішальне значення.

Глава МЗС Польщі Радослав Сікорський заявив, що у війні росії проти України «обидві сторони виснажені», і тому необхідно посилити підтримку Києва.

Президент Фінляндії Александр Стубб заявив, що протягом весни й літа західні партнери мають докласти максимум зусиль для підтримки України, тому що це той період, коли є ризики успіхів росії на фронті. 

Прем’єр-міністр Словаччини Роберт Фіцо  запевнив, що його країна  бажає Україні швидко стати членом Євросоюзу, тому що «це гарантія для перспектив країни і для мирного розвитку країни». 

Експрем'єр Сполученого Королівства Борис Джонсон закликав «республіканців» з Палати представників США об'єднатися, ухвалити рішення про продовження військової допомоги ЗСУ та довести, що Америка – світова наддержава. 

Прем’єр-міністр Японії Фуміо Кісіда закликав конгресменів США розблокувати військову допомогу Україні.

рф

«Ми не стривожені цим, але ми готові», – президент Фінляндії Александр Стубб щодо планів рф збільшити військову присутність біля кордонів Фінляндії.

«…Через одержимість путіна путінська росія ще довгі роки буде загрозою для безпеки Європи та США», – наголосила помічниця міністра оборони США з питань міжнародної безпеки Селеста Валландер.

Литовський уряд підтримує пропозицію продовжити заборону на ретрансляцію програм російських і білоруських каналів телебачення доти, доки в Національній стратегії безпеки рф і рб вважатимуть країнами, що становлять небезпеку і загрозу для Литви.

рф очолила світовий рейтинг кіберзлочинності, створений у межах дослідження Оксфордського університету та Університету Нового Південного Вельсу.

Інвестиції у комерційну нерухомість на росії у I кварталі скоротились на 37 % порівняно з першим кварталом 2023 року, іноземні інвестиції скоротились до 5 %.

Загроза дефіциту бензину на росії змушує правітєльство розглядати варіант зниження якості бензину зі стандарту «євро-5» до «євро-3» та зняття заборони на шкідливу та заборонену з 2016 року октанопідвищувальну добавку – монометиланілін. Уже зараз нафтопереробні заводи скорочують випуск ароматичних вуглеводнів, перенаправляючи прямогінну сировину на бензинові установки, що призвело до зростання цін на толуол. Бензин, нижчий за клас «євро-5», небезпечний для сучасних автомобільних двигунів.

Чистий прибуток одного з найбільших на росії виробників целюлозно-паперової продукції компанії «група «ілім» за 2023 рік скоротився на 20 %, до 17,4 млрд руб.

Найбільша на росії страхова компанія «росгосстрах жізнь» відмовилась від  продажів для населення полісів інвестиційного страхування життя, вартість яких менше 1,5 млн руб.

Щорічно на росії  спеціалізованої ендокринологічної допомоги потребують понад 3 млн. дорослих та майже 400 тис. дітей із захворюваннями щитоподібної залози.

У березні споживча інфляція на росії становить 7,72 % (у лютому – 7,69 %), повідомив росстат.

За останні два роки у півтора раза збільшилась видача іпотеки росіянам з «високим борговим ризиком», у четвертому кварталі 2023 року майже кожен другий позичальник (45 %) отримував іпотеку із розрахунку, що на платежі йому доведеться витрачати понад 80 % своїх доходів.

За даними офіційної статистики лєвада-цєнтра (54 %), зростання цін є найсерйознішою проблемою в рф. На другому місці (32 %) – війна проти України, конфлікт із Заходом та санкції, на третьому місці (29 %) – загроза вибухів чи терактів. Головною подією минулого року росіяни назвали підвищення цін і тарифів, а також зміну курсу рубля щодо долара та євро.

Курс євро на росії прискорив зростання до 0,26 % і становить 101,08 рубля, свідчать дані торгів на московской біржє.

У російських аптеках за перші два місяці 2024 було продано 3,1 мільйона упаковок презервативів. Цей показник є найнижчим за останні п'ять років, свідчить статистика ринкових учасників. Порівняно з тим же періодом 2020 року, коли продали 4,8 мільйона упаковок презервативів, продаж впав на 35,4 %. За 2021 продали 3,9 мільйона упаковок, у 2022 році – 3,5 мільйона, а в 2023 році – 3 мільйона.

Міністерство фінансів Польщі пояснило причину заборони ввезення до рб  автомобілів на транзитних номерах з об'ємом двигуна понад 1,9 літра. Польща діє в рамках регламенту Європейського Союзу від 2014 року, який забороняє «свідому та навмисну ​​участь у діяльності щодо обходу санкційних обмежень». А рб сприймається як «країна високого ризику», відома тим, що допомагає обходити санкції.

Великі бюджетотвірні підприємства рб  мають серйозні проблеми з нестачею робочих кадрів. Наприклад, на початок квітня оао «маз» – управляющая компанія холдінга «бєлавтомаз» потребує 2 589 працівників, а на мтз бракує понад 2 221 фахівець. На заводі «атлант» є 519 вакансій, на мінском моторном заводє їх 239. На мінском подшипніковом заводє не вистачає 600 фахівців, а на заводі «гомсєльмаш» – 220.

За даними бєлстата, на початок року в рб налічувалося майже 9 млн 156 тисяч жителів. Проте експерти аналітичного центру BEROC вважають, що населення рб  нині значно менше 9 млн осіб, ґрунтуючись на тому, що після 2019 року дані щодо міграції бєлстат не публікує.