13.04.24 Україна і світ – проти російської агресії. Санкції в дії

4/13/2024
singleNews

Уряд Нідерландів ухвалив рішення протягом 2024 року передати Україні для захисту від російського повномасштабного вторгнення додаткові € 400 млн. Загалом у бюджеті країни на цей рік було закладено близько € 2 млрд для України на військову підтримку, реабілітацію військових та відновлення. Чинний уряд також заклав у бюджеті € 1,5 млрд на підтримку України у 2025 році. Ці кошти є частиною зусиль, спрямованих на збільшення оборонних витрат, щоб відповідати нормі НАТО у 2 % ВВП.

Норвегія готова передати Україні 22 винищувачі F-16 у межах «коаліції винищувачів». За згодою США в Україну також будуть доставлені двигуни, допоміжні матеріали, пілотажні симулятори та інше відповідне обладнання.

Президент Польщі Анджей Дуда пообіцяв опрацювати питання передачі Україні ракет ППО радянського зразка.

Прем’єр-міністр Польщі Дональд Туск вважає, що Захід повинен використовувати всі заблоковані російські активи на допомогу Україні, а не лише надлишкові прибутки від них. За його словами, уряд Естонії підтримує цю пропозицію. Співголова Соціал-демократичної партії Німеччини Ларс Клінгбайль також виступає за використання заморожених російських активів, зокрема для закупівлі зброї для України.

Президентка Молдови Мая Санду на зустрічі з главою міністерства оборони Нідерландів Кайсою Оллонгрен закликала до постачання більшої кількості систем протиповітряної оборони Україні.

Україна та Словаччина домовились про спільне виробництво та надання нашій країні готової інженерної техніки для розмінування.

Головнокомандувач Об'єднаних сил НАТО в Європі генерал Крістофер Каволі вважає, що надання необхідної допомоги, передусім артилерійських боєприпасів, є запорукою перемоги України у війні, яка дедалі більше набуває ознак змагання між індустріальними військовими комплексами противників.

Україна і Болгарія 15 квітня проведуть у Софії другу Чорноморську конференцію безпеки Міжнародної «Кримської платформи», в якій візьмуть участь 42 країни та вісім міжнародних організацій.

Глава дипломатії ЄС Жозеп Боррель заявив, що чекає на «сміливі рішення» для України від спільної зустрічі міністрів закордонних справ і оборони країн ЄС 22 квітня. «Одними словами путіна не зупинити. Ми повинні надати більше військової підтримки (Україні)…», – наголосив  Боррель.

«Ми будемо на зустрічі, запропонованій Швейцарією, будемо з усіма країнами, які хочуть тривалого миру, тобто миру, який поважає міжнародне право і правила», – заявив президент Франції Еммануель Макрон щодо участі його країни у Саміті миру.

Канцлер ФРН Олаф Шольц запевнив, що німецький уряд вітає майбутній саміт по Україні у Швейцарії та намагається допомогти залучити якомога більше учасників до нього.

Україна та Польща ведуть переговори про двосторонню безпекову угоду.

Чехія планує підписати безпекову угоду з Україною в травні–червні.

ЄС готується схвалити в травні план реформ України, що розблокує додаткову виплату наприкінці весни 1,9 мільярда євро фінансової допомоги ЄС нашій країні.

«Те, що робить Україна – це самооборона. Україна завдає ударів по військових цілях, які безпосередньо забезпечують пальним бойові машини, які знищують людей і домівки в Україні», – заявив глава МЗС Естонії Маргус Цахкна щодо атак російських НПЗ.

Природоохоронна організація Greenpeace Німеччини дійшла висновку, що російські збройні сили навмисно використовують Запорізьку атомну електростанцію як захисний щит та частину маршруту під час атак БПЛА «шахед» на громади в Дніпропетровській та Запорізькій областях протягом останніх місяців. Greenpeace стурбований тим, що Міжнародне агентство з атомної енергії (МАГАТЕ) знову не змогло визначити росію і росатом справжньою причиною численних ризиків для ядерної безпеки на станції.

Україна і Чорногорія погодили «транспортний безвіз» для вантажних перевезень  між країнами з 1 червня 2024 року.

Речниця Білого Дому Карін Жан-Пʼєр закликала Палату представників Конгресу США вжити негайних заходів для ухвалення двопартійного законопроекту про національну безпеку, аби Україна могла отримати більше систем ППО. 

рф

Прем'єр-міністр Бельгії Александер де Кроо анонсував розслідування спроб росії втрутитися у вибори до Європейського парламенту. Прокуратура Бельгії на підставі даних, які надали розвідувальні служби, вже розслідує можливе втручання рф у майбутні вибори до Європарламенту.

Міністр оборони ФРН Борис Пісторіус порівняв війну путінської росії проти України з анексією гітлерівською Німеччиною чехословацької території в 1938 році та зазначив, що Європа повинна готуватися до можливого нападу рф.

Управління у справах громадянства та міграції  Латвії зобов'язало 27 громадян рф, які не виконали вимоги поправок до закону про імміграцію та не подали жодних документів для отримання посвідки на проживання  в Латвії,  залишити країну.

Країни Євросоюзу успішно пережили зиму без російського газу: сховища газу в ЄС на кінець опалювального сезону 2024 року заповнені майже на 60 %.

«У мене як у міністра внутрішніх справ немає іншого вибору, окрім як запропонувати Рійгікогу (парламенту) оголосити московський патріархат терористичним і таким, що підтримує в своїй діяльності тероризм», – заявив міністр внутрішніх справ Естонії Лаурі Ляенеметс. Міністр пояснив необхідність заборони церкви тим, що рпц підпорядковується путіну, який, по суті, керує терористичною діяльністю в світі.

Японські компанії Mitsui, Tajima Lumber та Tajima Kosan вийшли зі списку співвласників одного з найбільших російських підприємств з виробництва пиломатеріалів «тм-байкал» (іркутская область).

Американська фармацевтична компанія MSD протягом 2022–2023 років на 25 % скоротила постачання ліків на росію, внаслідок чого її партнер «мсд фармасьютікалс» лише в 2023 році втратив 37 % прибутку. У 2023 році MSD постачала на рф 29 життєво важливих препаратів проти 38 у 2022 році, водночас нові розробки більше не реєструє на росії.

Адміністрація фінського міста Куопіо не продовжить оренду на землю під нафтобазу «дочки» лукойла тeboil, термін оренди спливає наприкінці 2024 року, нафтобаза працювала понад 50 років.

За інформацією Міжнародного енергетичного агентства, в березні експорт російської нафти та нафтопродуктів зменшився на 20 % – до $ 9,3 млрд.

Сербія відмовляється від російських винищувачів, які закуповувала з совєтських часів і переходить на французькі Rafale.

Авіакомпанія Turkish Airlines зняла рейси з тюмєні в Анталью на літній сезон.

За січень–березень середній термін морської доставки вантажів з ОАЕ на росію збільшився з 25 до 52 днів. Станом на квітень транзитний час перевезення з порту Джабаль-Алі до новоросійска становить 45–50 днів, до санкт-пєтєрбурга – 65 днів. Термін вивантаження судна у Джабаль-Алі збільшився з одного до п’яти днів, завантаження – до двох днів. Вартість морських перевезень між росією та ОАЕ у першому кварталі збільшилася на 40 % порівняно з минулим роком.

З кінця березня китайські банки блокують оплату від російських компаній за компоненти для збирання електроніки. Перші такі випадки в грудні стосувалися переважно готової продукції. Тепер блокуються перекази за компоненти для серверів, систем зберігання даних та ноутбуків. Китай фактично залишається єдиним постачальником комплектувальних на рф, проте банківські установи побоюються вторинних санкцій, що може додати рф великих проблем із закупівлею товарів.

Компанія «OCSiAl», портфельна компанія «роснано», що виробляла одностінні вуглецеві нанотрубки, вивела за кордон свої виробничі активи й інтелектуальну власність. У 2022 році на частку компанії припадало близько 90 % світового ринку цієї продукції, що застосовується зокрема як добавка в метали для одержання надпровідникових матеріалів.

На тлі проблем з бензином на росії міністерство енергетики Казахстану підготувало проєкт наказу, згідно з яким роздрібна вартість бензину та дизеля для іноземних громадян зросте, аби уникнути перетікання пального та його «сірого» експорту.

чиновників ростовской області пересадять на «москвічі»: мерія міста оголосила про намір придбати 15 «москвічєй 6», а научно-іслєдоватєльскій протівочумной інстітут – «москвіч 3».

путін своїм указом збільшив граничну чисельність центрального апарату міноборони рф на 2 460 осіб – до 13 200 осіб (без персоналу з охорони та обслуговування будівель).

На мінскє закрилися магазини великої нідерландської мережі Spar.

мінсєльхозпрод рб збільшив мінімальні експортні ціни на молоко та вершки для російського ринку іще на 5 російських рублів. Тепер їхня ціна буде не менше 345 російських рублів за кілограм.

совєт міністров рб запровадив іще на півроку ліцензування вивезення зернових та олійних культур як до країн ЄАЕС, так і за його межі. Вивіз дозволяється лише за разовими ліцензіями.

міністєрство труда рб запропонувало білорусам, які живуть і працюють за кордоном, самостійно виплачувати 29 % від свого доходу на пенсійне страхування. Однак, щоб отримати можливість сплачувати внески до ФСЗН, доведеться приїхати до рб і особисто стати на облік у районному відділі територіального органу фонда соцзащіти за місцем проживання.