16.04.24 Україна і світ – проти російської агресії. Санкції в дії

4/16/2024
singleNews

Лідер більшості у Сенаті США  «демократ» Чак Шумер заявив про досягнення консенсусу щодо допомоги Україні та Ізраїлю, тому Конгрес має діяти швидко, щоб своєчасно відправити допомогу обом країнам. Президент США Джо Байден закликав Конгрес невідкладно ухвалити законопроєкт про додаткове фінансування  України та  Ізраїлю. Водночас радник Білого Дому з питань комунікацій у сфері національної безпеки Джон Кірбі повідомив, що у Палати представників достатньо голосів для  ухвалення  законопроєкту про додаткову допомогу нашій країні.

91 конгресмен США – «республіканці» і «демократи» – підписали лист до спікера Палати представників Конгресу США Майка Джонсона із закликом винести на голосування пакет додаткового фінансування пріоритетів національної безпеки США, зокрема там передбачена і допомога  Україні.  

Глава Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн звернулась до Конгресу США із закликом проголосувати за допомогу Україні, щоб не завдати шкоди всьому НАТО. «Україна заслуговує на підтримку всіх вільних країн світу», – наголосила фон дер Ляєн.

«Підтримка України з боку США є абсолютно необхідною», – заявив прем'єр-міністр Чехії Петр Фіала напередодні візиту до Сполучених Штатів.

У межах роботи міжнародної «коаліції дронів» Канада влітку розпочне передачу 450 багатоцільових БпАК SkyRanger Україні, Литва виділить три мільйони євро на виробництво FPV-дронів для нашої країни, Нідерланди підтвердили наміри контрактування партії дронів Heidrun RQ-35 на 200 мільйонів євро у співпраці з Данією та Німеччиною, Німеччина передасть Україні розвідувальні дрони VECTOR 211.

Нідерланди на військову та гуманітарну підтримку України у період 2024–2026 років виділяють додатково 4,4 мільярда євро.

Міністр закордонних справ Норвегії Еспен Барт Ейде повідомив, що «коаліція винищувачів» передасть Україні «значну кількість» F-16 із найновішим озброєнням.

Португалія найближчим часом передасть Україні шість гелікоптерів Ка-32, повідомила міністр національної оборони Португалії Хелена Каррейраш.

Україна отримає від НАТО загалом п'ять протимінних кораблів, зокрема три кораблі готуються до передачі від Нідерландів та Бельгії, екіпажі ще двох суден – «Чернігів» і «Черкаси», які ВМС нашої країни  отримали від Сполученого Королівства, вже пройшли підготовку.

«…Ми повинні зробити все можливе, щоб Україна змогла повернути всі території, які були у неї відібрані», – заявив президент Польщі Анджей Дуда.

рф

Міністр фінансів США Джанет Єллен вкотре наголосила, що під час її зустрічей з представниками влади КНР  вона дала зрозуміти, що Сполучені Штати не терпітимуть порушення американських санкцій китайськими банками чи фірмами, які допомагають рф у її війні проти України.

У Литві 70 % населення вважають росію загрозою для нацбезпеки країни.

Міністр оборони Болгарії Атанас Запрянов повідомив, що його країна створила робочу групу, яка займатиметься безпекою у Чорноморському регіоні.

«Зараз Європа переживає подвійну атаку: ззовні та зсередини», – президентка Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн відзначила, що, паралельно із загарбницькою війною путіна в Україні, антиєвропейська діяльність його лівих і правих екстремістських політичних «друзів» зростає в ЄС.  

Сербія вирішила закупити 12 французьких багатоцільових винищувачів Rafale, а не російські «міги». Також балканська країна придбала французькі радарні і ракетні системи та розмістила замовлення на транспортні літаки Airbus. 

Лондонська біржа металів скасувала варранти на російські нікель, алюміній і мідь, вироблені після 13 квітня 2024 року. 

Після заборони торгівлі російськими кольоровими металами на товарній біржі Чикаго (CME) і Лондонській біржі металів (LME) 15 квітня акції компанії «норнікєль» знизились на 2 %, до 160,96 руб. за акцію, «русал» – на 2,18 %, до 41,33 руб., «русолово» – на 3 %, до 1,2 руб.

Компанія New Immo Holding, яка разом з Auchan Retail входить до складу ELO Group (раніше – Auchan Holding), продала свій російський бізнес – 19 торговельних центрів у різних містах рф.

У січні–лютому експорт товарів із росії скоротився на 7,6 %, до $ 58,5 млрд, імпорт – на 4 %, до $ 41,6 млрд, повідомила фєдєральная таможєнная служба рф (дані враховують статистичну вартість товарів, що декларуються).  Експорт до країн Європи скоротився наполовину, до $ 9 млрд, імпорт з Європи та Америки знизився на понад 18 %.

Експорт із росії мінеральної продукції за січень–лютий становив $ 36,6 млрд (мінус 10,7 %), металів та виробів із них – $ 7,5 млрд (мінус 10,4 %), продукції агропромислового комплексу – $6,3 млрд (мінус 19 %). Імпорт продукції хімічної промисловості – $ 8 млрд (мінус 16,8 %), продовольства та сільгоспсировини – $ 5,4 млрд (мінус 10,4 %).

2023 року інвестиції у венчурний ринок на росії обвалився до $ 118 млн, що стало семирічним мінімумом, а порівняно з 2022 роком – у понад десять разів.

Також на росії скоротились інвестиції у виробництво та продаж автомобілів, юридичні та бухгалтерські послуги, лісову промисловість. Найбільше скорочення інвестицій сталось у вологодской, псковской, мурманской, калужской, орловской, ліпєцкой областях.

Через неспроможність реалізувати свою продукцію найбільша в якутії вуглевидобувна компанія «колмар» з 12 березня зупинила роботу двох збагачувальних фабрик, робота ще однієї переведена на 50 % потужностей («колмар» забезпечує роботою майже 6,7 тис. росіян).

У першому кварталі 2024 року кількість неплатоспроможних росіян збільшилась на 18,2 %, до 89,8 тис. (загалом із жовтня 2015 року збанкрутували 1,19 млн росіян). У 96,7 % випадків вони самі подають на банкрутство.

За весь період спрощеної дії позасудового банкрутства з вересня 2020 року до березня 2024 року було розпочато 42 102 процедури на загальну суму боргів у 17,26 млрд руб. Завершили спрощене банкрутство 21 267 осіб.

Через зниження платоспроможності росіяни все більше оформлюють міні-поліси каско на автомобілі, які покривають лише частину заподіяної шкоди (середня ціна повного каско становить 51,7 тис. руб., тоді як міні-каско – 13 тис. руб.). За даними «росгосстраху», у четвертому кварталі 2023 року кількість укладених договорів скороченого каско зросла на понад 21 % порівняно з першим кварталом. 2023 року в страховом домє вск кількість таких міні-полісів збільшилась  майже на 60 %, перевищивши 277 тис., «рєнєссанс страхованіє» – вдвічі, до 40 тис., «совкомбанк страхованіє» – на 15 %.

На росії виробляють менше 10 % дитячих товарів, а потреби ринку компенсуються постачаннями з Китаю та «паралельним імпортом» із інших країн.

З російських ветеринарних аптек зник препарат «Бравекто» від хвороб, які переносять кліщі та блохи. Представники россєльхознадзора підтвердили, що з 2022 року препарат «Бравекто» не надходив до росії.

На росії провели рейдові заходи у низці міст свєрдловской області щодо виявлення осіб, які отримали громадянство рф, але не стали на військовий облік. Подібні рейди проводилися в єкатєрінбургє, ніжнєм тагілє, пєрвоуральскє, богдановічє, сухой лозє у місцях масового скупчення трудових мігрантів – на територіях продуктових ринків, оптових овочебаз, гуртожитків тощо.

Знайти кваліфікованих працівників на ринку праці рф не можуть близько 80 відсотків роботодавців, свідчать дані дослідження «работа.ру».

курячі яйця були найдоступнішим продуктом на рф до 2023 року,  минулого року подорожчали більш ніж у півтора раза, до 150 рублів за десяток.

Аномальні паводки в регіонах росії можуть призвести до різкого зростання вартості будівельних матеріалів і послуг вже у найближчі місяці.

За даними всєроссійского цєнтра ізучєнія общєствєнного мнєнія, кожен п’ятий росіянин живе в стані стресу.

Коментуючи дані про інфляцію в рб за березень (5,6 %), в Євроазіатському банку розвитку заявили, що адміністративне регулювання цін продовжує стримувати їхнє зростання в країні, проте найближчим часом інфляційний тиск істотно зростатиме.

міністр промишлєнності рб рогожнік заявив, що експорт білоруських тракторів на росію істотно знизився  через китайських виробників, які тільки торік ввезли до рф понад 12 тисяч одиниць своєї продукції. На цьому ринку китайці так само є конкурентами білорусам щодо холодильників і морозильних камер.

маз у першому кварталі скоротив продажі вантажівок і автобусів на росії, за цей період було продано 504 нові вантажівки білоруського заводу, що на 11,4 % менше, ніж рік тому. Загалом за перший квартал збут мазу впав на 4,6 % до 1 354 машин.

На думку фахівців, ідея лукашенка вирішити проблему нестачі робочих кадрів у рб залученням пенсіонерів не дасть бажаних результатів. На кінець минулого року пенсію за віком отримували близько двох мільйонів білорусів. Майже 400 тисяч пенсіонерів, тобто п'ята частина від загальної кількості, продовжують працювати. А решту, з низки об'єктивних причин, жодними спеціальними запрошеннями повернутися до роботи не заманиш.

оперативно-аналітичний центр при президенті рб ухвалив рішення про анулювання запису про реєстрацію доменного імені reform.by. Популярний інтернет-сайт із цим ім’ям включений до республіканського списку екстремістських матеріалів інформаційної продукції.

Представники увд гродно на оперативній нараді пригрозили працівникам підприємства «гродно азот» відповідальністю за підписку на «екстремістські» ресурси та заявили, що мають «набори інструментів і технології, які здатні з точністю встановити час останньої активності та особистість власника профілю».

суддя мінского горсуда визнав достатніми свідчення міліціонера про мінчанина, який «порушуючи порядок розмахував руками» в лєнінском рувд, і залишив у силі вирок – 12 діб арешту. Раніше жодних об'єктивних доказів провини підсудного суди ані першої, ані другої інстанції не розглядали, оскільки їх просто не було.