18.04.24 Україна і світ – проти російської агресії. Санкції в дії

4/18/2024
singleNews

Уряд Данії оголосив про виділення нового пакета військової підтримки України обсягом близько 2,2 млрд данських крон (295 млн євро), які спрямують на розвиток морського потенціалу ЗСУ, безпілотники, снаряди та виробництво ракетних деталей у співпраці з Нідерландами та Чехією.

Канада запланувала у бюджеті країни 1,6 млрд канадських доларів на озброєння Україні на наступні п’ять років. Також цьогоріч уряд Канади надасть Україні черговий пільговий кредит на 400 млн канадських доларів та протягом п’яти років перерахує Європейському банку реконструкції та розвитку 137,2 млн євро, які будуть спрямовані на реконструкцію України.

Норвегія виділить додаткові майже 64 млн євро на гуманітарну допомогу Україні та Молдові.

Уряд Латвії  ухвалив рішення про відправку першої партії безпілотників Україні у межах «коаліції дронів».

Президент Чехії Петр Павел запевнив, що робота над пошуком грошей і партнерів для ініціативи щодо закупівлі боєприпасів для України триває.

Комітет розвідки Палати представників США закликав Конгрес терміново ухвалити допомогу Україні.

«Цього не сталося би, якби українцям дали все, що вони просять, щоб захистити своє небо та відбити безперервну агресію росії», – МЗС Естонії щодо ракетної атаки рф Чернігова 17 квітня.

«…Оскільки він (путін) кидає в м'ясорубку все більше солдатів, Захід не повинен допустити, щоб його вбивчий план переміг», – зазначив міністр оборони Сполученого Королівства Грант Шеппс.

Міністр закордонних справ Сполученого Королівства Девід Кемерон запевнив, що лідери країн G7 близькі до узгодження плану використання заблокованих російських активів на фінансування України.

Парламентська асамблея Ради Європи підтримала резолюцію, що закликає вилучити заблоковані російські активи та використати їх на користь України.

рф

Міністр оборони ФРН Борис Пісторіус вважає, що Німеччині потрібно стати більш стійкою до російської дезінформації.

За інформацією головнокомандувача об'єднаних сил НАТО в Європі Крістофера Каволі, рф втрачає військові літаки у війні з Україною в 20 разів швидше, ніж може їх замінити.

Японія оприлюднила нову «Синю книгу з дипломатії» – щорічну доповідь, яка перераховує головні напрями зовнішньої політики країни. У ньому південна частина Курильських островів називається «споконвічною японською територією», яка перебуває під «незаконною окупацією росії».

Китайські банки Industrial and Commercial Bank of China (ICBC), China CITIC Bank, Industrial Bank та Bank of Taizhou перестали приймати платежі в юанях із росії. російські імпортери заявляють, що китайські банки зараз відхиляють понад 50 % платежів із рф.

Через проблеми з банківськими переводами у першому кварталі імпорт на рф товарів із Туреччини зменшився на понад 50 %.

У першому кварталі 2024  року забудовники здали в експлуатацію 8,8 млн кв. м площі багатоквартирних будинків, що на 27 % менше, ніж за аналогічний період 2023 року.

У січні–березні попит на елітну нерухомість на вторинному ринку москви скоротився на 9 %.

2023 року на росії собівартість будівництва заміських будинків зросла на 25–30 %, за прогнозом аналітиків ринку, цього року вона підвищиться ще на понад 20 %.

Станом на початок 2024 року на росії було 50 млн позичальників грошей, з яких понад 13 млн осіб мають два або три кредити; загалом росіяни взяли в борг 34,8 трлн руб.

Акції «русала» (rual) подешевшали на 1,81 %, до 41,16, свідчать дані мосбіржі ранок 17 квітня. Котирування виробника алюмінію почали різко знижуватися на новини про санкції, введені США та Великою Британією минулого тижня.

Аеропорти у трьох містах пріволжского фєдєрального округа – казані, ніжнєкамска і ніжнєго новгорода – тимчасово перестали приймати та відправляти повітряні судна через забезпечення безпеки польотів.

На росії у 2024 році вже не вистачає 30 тисяч лікарів і 50 тисяч медсестер, фельдшерів, лаборантів. 

правітєльство новосібірской області заборонило іноземцям працювати в роздрібній торгівлі  з напоями та тютюновими виробами у спеціалізованих магазинах, а також у таксі та в орендованих легкових автомобілях.

У 2025 році, за оцінками експертів МВФ, зростання економіки рб сповільниться до 1,1 %. Інфляція очікується на рівні 6,5 %, а безробіття – 3 % 2024-го і 2,9 % 2025-го. Більше того, аналітики чекають на стагнацію білоруської економіки протягом майбутніх п'яти років. За їхніми даними, у 2029 році зростання ВВП у країні становитиме 1,1 %.

У рб, насамперед через інфляцію, зростає середня сума, яку покупці витрачають за один похід у магазин, торгові центри та на ринки. Так, у першому кварталі цього року вона становила 23,5 рубля. Роком раніше цей показник був на рівні 20,1 рубля.

У рб у другому читанні прийнято закон, згідно з яким слідчий комітет без згоди фізичної особи зможе отримувати відомості з інформаційних ресурсів (систем), що містять персональні дані, та мати доступ, зокрема віддалений, до цих ресурсів.