18.09.23 Україна і світ – проти російської агресії. Санкції в дії

9/18/2023
singleNews

Міжнародний суд ООН у Гаазі 18 вересня поновлює слухання за позовом України проти росії щодо конвенції про геноцид. У головному суді ООН зустрінуться не тільки дві сторони, які не взаємодіють одна з одною ні на політичних, ні на дипломатичних майданчиках, – в суперечку втрутилися 32 інші держави: участь у засіданні візьмуть 26 із 27 країн Євросоюзу – всі, окрім Угорщини. А також Ліхтенштейн, Норвегія, Канада, Велика Британія, Нова Зеландія та Австралія. Україна виступатиме 19 та 27 вересня, рф матиме слово 18 та 25 вересня.

Міністр закордонних справ Німеччини Анналена Бербок закликала до «фундаментальних реформ» Організації Об’єднаних Націй, аби система ООН стала «справедливішою, інклюзивнішою та дієздатнішою».

«Ми всі прагнемо швидкого миру. Водночас ми маємо усвідомлювати: якщо Президент Зеленський і українці перестануть воювати, їхня країна перестане існувати. Якщо президент путін і росія складуть зброю, у нас буде мир», – зазначив генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг. Водночас Столтенберг підкреслив, що після завершення війни Україна має отримати гарантії безпеки, аби російська агресія проти неї не повторилась. Також генсек не сумнівається, що Україна «зрештою буде в НАТО».

Генеральний секретар Північноатлантичного Альянсу Єнс Столтенберг закликав Німеччину збільшити оборонні витрати на тлі повномасштабної агресії росії проти України.

НАТО наполягає на збільшенні оборонного виробництва, аби задовольнити попит на зброю і військову техніку, що зріс після вторгнення росії в Україну, оскільки союзники не тільки поспішають з поставками ЗСУ, а й нарощують свої власні запаси озброєнь. 

Міністр національної оборони Канади Білл Блер оголосив про внесок у розмірі 33 мільйонів канадських доларів (24,38 мільйона доларів США) до Міжнародного фонду для України, через який відбуваються закупівлі військової допомоги для нашої країни.

Міністр фінансів Литви Гінтаре Скайсте вважає, що Європейський Союз має виділити більше коштів на підтримку України у своєму переглянутому довгостроковому бюджеті і поповнити фонди військової мобільності ЄС.

Група з чотирьох сенаторів від Республіканської партії США (Том Коттон, Роджер Вікер, Сьюзан Коллінз і Ліндсі Грем) скерували президенту Джо Байдену листа, в якому закликали його негайно надати тактичні ракетні комплекси ATACMS Україні.

Голова Об'єднаного комітету керівників штабів США Марк Міллі сумнівається, що можливе постачання снарядів кндр росії матиме велике значення для перебігу війни проти України.

Глава Військового комітету НАТО Роб Бауер зазначив, що проблеми на полі бою і в економіці штовхають росію все далі в обійми «ненадійних гравців».

Посол Сполучених Штатів в ООН Лінда Томас-Грінфілд переконана, що взаємодія москви з північною кореєю «показує, наскільки зневіреною є росія».

«На нашому кордоні з росією залишилося, можливо, 20 % або менше (російських) сил, ніж було до 24 лютого 2022 року. Він (путін) пішов на цей ризик, бо знає, що НАТО нікому не загрожує, а він зайнятий в Україні», – зазначив глава Збройних сил Норвегії генерал армії Ейрік Крістофферсен.

Чехія з лютого минулого року надала 45 тон гуманітарної допомоги українському енергосектору.

рф

У державних клініках москви та санкт-пєтєрбурга лікарям заборонили користуватися технікою Apple, листуватися у WhatsApp та носити смарт-годинники.

Вартість російських автомобілів встановила історичний рекорд: за підсумками серпня середня ціна нової машини перевищила 1 млн. руб, що є найвищим показником за історію спостережень на рф. За місяць російські автомобілі подорожчали на понад 1 %, а з початку року – на 4,5 %. Рекордне зростання відбулось і по іномарках: зараз вони продаються в середньому за 2,3 млн. руб – за рік подорожчали на 18 %.

На росії дітям, які мають інвалідність і втратили батька, надається лише одна пенсія – за інвалідністю або за втратою годувальника. Батьки вважають таке становище дискримінаційним і таким, що принижує, адже після смерті одного з годувальників (як правило, єдиного дорослого, що працює в сім’ї) сім’я часто доходить до злиднів, і життя дитини істотно погіршується. Особливо гострою ця проблема стала останні півтора року – з початком російського військового вторгнення в Україну.

первий замєстітєль глави комітєта госдуми по мєждународним дєлам чєпа висунув пропозицію закрити кордон росії з європейськими країнами, які заборонили в’їзд на свою територію російським автомобілям. «Я думаю, треба робити низку економічних кроків у будь-якому разі. Нехай це і буде спрямоване на шкоду нашим інтересам, але жорстко піднімати тарифи на ці країни, а наші бізнесмени нехай шукають інші ринки збуту», – наголосив він.

З 18 вересня на росії діятимуть обмеження на виїзд міністрів з країни-агресорки. Це нібито пов'язано зі «зростанням захворюваності» на коронавірус. Представникам уряду рекомендували «скоротити відрядження – як за кордон, так і по росії», – відповідні рекомендації підписав віце-прєм'єр дмітрій грігорєнко. У будівлі російського уряду вирішили повернути обов'язкове використання масок і респіраторів, а також скоротити кількість відвідувачів і особистих контактів між співробітниками.

У російських аптеках майже повністю зник препарат «прозак», який широко застосовується для лікування депресії. Із понад 2,4 тисяч аптек москви він залишився лише у чотирьох, із 1,3 тисяч у санкт-петєрбургє – у двох, в інших регіонах, зокрема воронєжє, новосібірскє, казані, препарату немає зовсім.

саратовская городская дума пропонує жителям міста повідомляти про вуличну рекламу та назви установ, написані іноземними мовами або з використанням транслітерації. Найактивніших «фотографів» пообіцяли нагородити призами. Експерти вважають, що перехід на рускій язик призведе лише до подальшого подорожчання рекламних послуг.

російські школи масово закуповують автомати калашнікова, ручні гранати та інший військовий інвентар для проведення уроків начальной воєнной подготовкі, що повертаються до навчальних планів уперше з кінця совєтських часів. З січня 2023 року в рф на «інвентар» для класів основ бєзопасності жізнєдєятєльності (обж) витрачено понад 240 млн. руб, ще 40 млн. руб – на такі ж цілі витратили воєнізовані («патріотичні») дитячі клуби. 

Витрати на військовий інвентар значно перевищили витрати на закупівлі інвентарю для звичайних шкільних предметів: із січня по вересень російські школи витратили на обладнання та інвентар для хімії понад 64 млн руб, для фізики – майже 11 млн рублів, для біології – 21 млн руб. На обладнання кабінетів інформатики (не рахуючи меблів) витратили у 8 разів менше, ніж на обж – близько 32 млн рублів.

російська федерація проводить мобілізаційні процеси серед студентів технікумів, що недавно випустилися, і ПТУ на дальнєм востокє. Їм пропонується одноразова виплата у розмірі 600 тисяч рублів, що еквівалентно 6 200 доларів, і грошове забезпечення, що дорівнює 200 тисяч рублів.

губєрнатор пріморского края олєг кожемяко пообіцяв школярам домовитися з кім чен ином та відправити їх до «піонєрского лагєря» у північну корею.

У 2023 році ціни на тютюнові вироби в білорусі зростають майже в 15 разів швидше, ніж на інші товари та послуги, – 42,9 % проти 2,9 %. З січня 2011 року по серпень 2023-го тютюнові вироби подорожчали у 21,6 раза проти загального зростання споживчих цін за цей період у 6,8 раза. Алкоголь теж дорожчає швидше за інші товари та послуги – цього року він став дорожчим на 14,3 %. Для порівняння, минулого року – на 12,8 %. З 2011 року алкогольні напої подорожчали майже у 10 разів.