19.04.24 Україна і світ – проти російської агресії. Санкції в дії

4/19/2024
singleNews

Європейська рада (всі 27 лідерів) рішуче засудила повітряні та ракетні атаки росії проти цивільного населення та критичної інфраструктури України  і закликала держави-члени прискорити доставку всієї необхідної військової допомоги нашій країні, зокрема артилерійських боєприпасів і ракет.

«Дуже важливо, щоб ми виконували власні обіцянки. Можу вас завірити, що всі учасники, всі зацікавлені сторони роблять усе можливе та докладають зусиль, щоб прискорити цей процес», – президент Європейської ради Шарль Мішель вважає, що постачання військової допомоги Україні – «це не питання місяців, це питання днів і тижнів».

«…Не забувайте про це: є агресор і той, на кого напали… Міжнародна спільнота має сказати, як ми бачимо кінець цієї війни (в Україні)», –  глава дипломатії ЄС Жозеп Боррель про Саміт миру у Швейцарії. Також Боррель вважає, що  потрібно взяти зенітно-ракетні комплекси Patriot «із наших ангарів, де вони стоять «про всяк випадок», і відправити в Україну, де вирує війна».

Керівник збройової компанії Diehl Defense Гельмут Раух анонсував доставку в Україну протягом кількох тижнів іще однієї системи протиповітряної оборони IRIS-T SLM.

Уряд Німеччини запустив ініціативу «Негайні дії щодо протиповітряної оборони», яка має на меті якнайшвидше надати Україні ще більшу підтримку у засобах ППО.

Прем’єр-міністр Нідерландів Марк Рютте на саміті лідерів ЄС у Брюсселі запропонував викупити системи ППО Patriot у країн, які їх мають і не передають Україні.

Глава уряду Латвії Евіка Сіліня вважає, що сьогодні важливо допомогти Україні захистити свій повітряний простір від російських ударів так, щоб захист був не гіршим від ізраїльського.

«…Якщо перед союзниками постає вибір між виконанням цілей НАТО з витрат на оборону та наданням Україні більше допомоги, мій сигнал чіткий: надсилайте більше Україні», –  наголосив генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг. Водночас він зазначив, що члени Альянсу загалом мають достатню кількість систем протиповітряної оборони, аби частину з них передати Україні.

Данія у межах оголошеного 17 квітня пакета допомоги витратить 200 млн данських крон ($ 28,5 млн) на закупівлю озброєння та військової техніки для ЗСУ безпосередньо в українських виробників.

Україна наступного тижня отримає другий транш обсягом 1,5 млрд євро  макрофінансової допомоги від ЄС за програмою  Ukraine Facility.

Південна Корея виділить Україні цьогоріч гуманітарну допомогу на суму  200 млн доларів США у межах обіцяного пакета допомоги.

рф

Корпорація Microsoft заявила, що протягом останніх 45 днів активізувалися російські онлайн-кампанії із впливу на майбутні президентські вибори в США. Пов’язані з росією акаунти поширюють суперечливий контент, націлений на американську аудиторію, зокрема критикують підтримку України з боку США.

Прем’єри Бельгії та Чехії Александер Де Кроо та Петр Фіала вимагають ввести нові санкції проти рф через її спроби втрутитись у вибори в Євросоюзі.

Спікер Палати представників парламенту Нідерландів Мартін Босма  звернувся з листом до голови Європарламенту Роберти Метсоли, вимагаючи відреагувати на загрозу впливу рф на майбутні вибори до Європейського парламенту.

Президентка Європейської комісії Урсула фон дер Ляєн закликала Євросоюз активізуватися у сфері оборони, аби протистояти загрозам з боку авторитарних держав.

Федеральний генеральний прокурор Єнс Роммель заарештував двох підозрюваних, які планували диверсійні операції в Німеччині на замовлення російської спецслужби, щоб підірвати військову підтримку України.

Національна антитерористична прокуратура (PNAT) Франції відкрила судове розслідування за фактом смерті франко-ірландського журналіста, оператора американського телеканалу Fox News П’єра Закшевського,  вбитого росіянами 14 березня 2022 року в Україні під час висвітлення повномасштабного російського вторгнення.

Європейський суд із прав людини відхилив скаргу російського співака філіпа кіркорова на заборону в’їжджати до Литви. Суд також визнав заяву неприйнятною через відверті висловлювання заявника на підтримку агресивних дій і те, що він називає себе «представником путіна на сцені».

Глави міністерств фінансів і центробанків країн G7 посилюватимуть санкційний тиск на рф. «Ми залишаємося віддані впровадженню та застосуванню фінансових та економічних санкцій, а також протидії спробам ухилятися чи обходити наші заходи, зокрема через дії проти суб’єктів із третіх країн», – ідеться у спільній заяві. Країни G7 підтвердили «рішучість домогтися того, щоб росія заплатила за шкоду, яку вона завдала Україні». G7 має намір продовжувати розробляти механізми, щоб запобігти постачанню на рф передових матеріалів, технологій та обладнання, вживати заходів для зниження нафтогазових доходів росії, зокрема через стелю нафтових цін.

У США підготовлено двопартійний законопроєкт, що передбачає рестрикції проти будь-якої китайської оборонної компанії, яку підозрюють у співпраці з росією. «Будь-яка компанія, яка допомагає жахам в Україні, як це робить китайський оборонно-промисловий комплекс, заслуговує на те, щоб зазнати на собі всю міць американських санкцій. Настав час встановити фінансову ціну на «необмежене партнерство» з росією», – заявив голова спеціального комітету Палати представників США у справах Китаю конгресмен-республіканець Майк Галлахер.

Міністр закордонних справ Швеції Тобіас Більстрьом заявив, що рф може створити екологічну катастрофу, переправляючи застарілі нафтові танкери через Балтійське море. 

Глава уряду Латвії Евіка Сіліня повідомила, що лідери ЄС готові посилити санкції проти рб через обхід чинних обмежень, запроваджених Євросоюзом проти російських поплічників путіна та торгівлі товарами для росвпк.

Одна з найбільших на росії регіональних мереж електроніки «корпорація «цєнтр», яка мала майже 200 магазинів у 90 найбільших містах рф, закриває бізнес через неспроможність налагодити постачання іноземної електроніки провідних брендів, які пішли з росії. За 2022 рік виручка компанії скоротилася майже вдвічі, до 2,9 млрд руб., чистий прибуток зменшився утричі, до 3,6 млн руб. Корпорація не оприлюднювала свою фінансову звітність за 2023 рік. 

Раніше через втрату іноземних партнерів на росії припинили діяльність великі мережеві продавці побутової техніки та електроніки «тєхносіла» та мedia мarkt.

гєндірєктор «трансмашхолдінгу» кірілл ліпа звернувся до правітєльства рф з пропозицією послабити вимоги щодо надійності до локомотивів старше 20 років через те, що окремі компоненти вже не виробляються, рівень їхньої надійності «об’єктивно нижчий», обслуговування через знос стає дорожчим.

З метою економії росіяни все більше обирають дешеві напої, зокрема минулого  року вони на 10,5 % більше купували розчинну каву у пакетиках.

Влада рф заборонила виробникам і продавцям курячих яєць підвищувати ціни напередодні Пасхі (у грудні 2023 року курячі яйця на рф подорожчали на 61,35 %). Виробництво яєць на рф скорочується шість місяців поспіль, у січні–лютому – на 1,8 %.

Останнє опитування росіян віком від 18 до 45 років виявило, що 24 % жінок і 16 % чоловіків незадоволені своїм репродуктивним здоров’ям.

Глава совєта по правам чєловєка прі путінє фадєєв запропонував синхронізувати надання мігрантам російського громадянства з одночасною постановкою на військовий облік.

Депутати парламенту рб ухвалили у першому читанні законопроєкт, у якому пропонується підняти мінімальний стаж роботи для призначення пенсіонерам статусу «ветеран праці» для чоловіків з 30 до 45 років, а для жінок – з 25 до 40 років.

За даними бєлстата, 70 % усіх торгових підприємств країни працюють із низькою рентабельністю – максимум 1–2 відсотки, а чверть зовсім збиткова.

міністерство культури рб негласно порадило організаторам випускних шкільних вечорів використовувати на заходах російськомовні музичні композиції білоруських і російських авторів. Пісні для дискотеки бажано показати завучу з виховної роботи, який «знатиме» критерії до композицій і виконавців, рекомендовані у мінкульті.

Влада північної кореї надала вчений ступінь доктора суспільно-політичних наук кндр білоруському вченому, завідувачу кафедри соціально-гуманітарних дисциплін та агробізнесу вітєбской государствєнной вєтєрінарной акадємії рб, який довів «правоту самобутніх ідей» першого лідера країни кім ір сена.