19.09.23 Україна і світ – проти російської агресії. Санкції в дії

9/19/2023
singleNews

Під час зустрічі світових лідерів у Нью-Йорку президент США Джо Байден закличе розширити Раду Безпеки ООН включенням п’яти або шести нових постійних членів – ідеться про Індію, Бразилію, Німеччину, Японію та ПАР.

Високий представник ЄС з питань зовнішньої політики і політики безпеки Жозеп Боррель теж  заявив про бажання Євросоюзу долучитися до реформи Радбезу ООН. «Аби відновити унікальну легітимність ООН, необхідно терміново зробити Раду Безпеки репрезентативнішою, щоб відобразити зміни, які відбулися у світі, і, зокрема, надати голос Африці», – вважає голова європейської дипломатії. Водночас він вважає, що росія війною проти України «топче» статут ООН.

МОЗ України отримало медичну гуманітарну допомогу від Урядового агентства стратегічних резервів Польщі, Благодійного фонду «Medical Life Lines» зі Сполученого Королівства, корпорації «Pall Corporation» зі США та фармацевтичної компанії «Medeferent Group» з Молдови: три автомобілі швидкої медичної допомоги, 73 палети лікарських засобів, 35 палетів медичних виробів.

Президент Фінляндії Саулі Нііністе заявив, що в інтересах Євросоюзу не допустити повернення росії до бойових дій після того, як настане мир в Україні.

Південна Корея відправить в Україну дві машини для розмінування мінних полів K600 Rhino власного виробництва.

У південнокорейському місті Пхьонтек розпочався Тиждень української культури, під час якого жителі та гості міста мають можливість дізнатися більше про культуру й традиції України.

Єврокомісія закликала до конструктивної співпраці Польщу, Угорщину та Словаччину, які вирішили запровадити односторонні обмеження на імпорт сільгосппродукції з України попри досягнутий раніше компроміс.

Міністр сільського господарства Іспанії Луїс Планас Пучадес зазначив, що  більшість його колег із країн-членів ЄС вважають «за потрібне» зберегти  солідарність з Україною і підтримують рішення, запропоноване Європейською комісією щодо експорту українського зерна. Вони також критично ставляться до односторонньої блокади з боку Польщі, Угорщини та Словаччини.

рф

Запроваджені міністерством торгівлі Китаю з 1 вересня обмеження на експорт дронів масою понад 4 кг, а також безпілотників, здатних «нести вантаж із функцією скидання чи з можливістю закріплення такого пристрою», ускладнили їхнє постачання на росію і призвели до дефіциту комплектувальних, зокрема для тепловізорів. За словами учасників ринку, заборона влади КНР на постачання дронів для військових цілей фактично призвела до зупинення постачання навіть тієї продукції, яка не підпадає під введені обмеження. Оформлення ліцензій для експорту на рф може тривати до року і для цього необхідно довести, що безпілотник не буде використаний у військових цілях. Окремі продавці китайських дронів намагаються налагодити «паралельний імпорт» через Казахстан, але той також посилив контроль за ввезенням БПЛА.

У Нідерландах заарештували чиновника міністерства оборони, якого  звинувачують в експорті авіазапчастин до росії через треті країни попри санкції ЄС.

За інформації Бюро переписів США (Census Bureau), товарообіг між США та росією знизився в 11 разів, оновивши історичний мінімум після запровадження санкцій, і сягнув $ 277 млн у липні. Липневий показник поточного року майже в 13 разів менший, ніж у липні 2021 року (тоді США були на п’ятому місці серед найбільших торгових партнерів росії).

Експорт товарів із США на рф у липні знизився до $ 36 млн. У товарообігу між країнами залишилися три основні групи: постачання з росії ядерного палива, добрив та платиноїдів (паладій, платина, родій), які не потрапили під санкції США на відміну від російських нафти та нафтопродуктів, алмазів та морепродуктів. Також США встановили податок 35 % на імпорт із рф сталі, деяких видів алюмінієвої продукції, гуми, деревини, імпорт чорних металів знизився майже до нуля.

Низка країн ЄС пропонує запровадити в рамках нового (дванадцятого) пакета санкцій проти рф обмеження щодо постачання зрідженого природного газу з росії, заходи проти ядерної галузі, заборону на імпорт алмазів та санкції проти російського IT-сектору. Також ЄС може запропонувати механізм використання прибутку від заморожених російських активів для допомоги Україні.

3,6 тис. росіян, які не склали іспит на знання державної мови та не подали заявку на його проходження, мають виїхати з країни, – заявила представник Управління у справах громадянства та міграції Латвії Майра Розе.

Один із найбільших міжнародних виробників паперу, целюлози та упаковки – американська компанія International Paper підписала угоду з продажу 50 % своєї власності в російському холдингу «ілім».

Провідний міжнародний виробник паперу та пакувальної тари Mondi підписав угоду щодо продажу свого останнього та найбільшого комбінату на росії, який розташований у республіці комі.

Влада москви хоче продати 800 дорожніх відеокамер, які давно демонтовані з вулично-дорожньої мережі для поповнення міського бюджету. Проте, на думку експертів, у потенційних покупців через міжнародні санкції виникнуть проблеми із запчастинами до таких застарілих моделей.

Зростання вартості автомобілів на рф, яке почалося в серпні на тлі збільшення утильзбору та послаблення рубля, продовжується. У середньому  у вересні подорожчання становило від 4 % до 20 %, але продавці ще повністю не включили нові витрати в ціни і поки що намагаються їх стримувати. Проте  подорожчання автомобілів неминуче продовжиться. На російські lada та уаз «патріот» ціни зросли на 1,4–5 % та 8,3 % відповідно, на «москвіч 3» – на 10,1 %, «москвіч 3є» на – 11 %.

На тлі постійного зростання цін на пальне, що фактично вийшло з-під контролю влади, уряд рф хоче запровадити «загороджувальне мито» на експорт усіх видів нафтопродуктів у розмірі $ 250 за тону. У вересні ставка на вивезення світлих нафтопродуктів становить $ 6,4 за тону, у жовтні вона мала зрости до $ 7,1 за тону. Такий намір влади вкрай негативно сприйнятий учасниками ринку. Незважаючи на це, в крємлє обговорюють можливість повної заборони постачання палива до інших країн.

російська пшениця подешевшала на 12,4–13,5 тис. руб за тону – аналітики пов’язують це зі слабким попитом зі боку трейдерів, імпортерів та нерозвинутою інфраструктурою на рф.

На рф тотальний контроль збираються запровадити навіть на тварин: у госдумі зареєстровано законопроєкт щодо держрегулювання розведення тварин на продаж, насамперед собак і кішок.

«росатом» повідомив співробітникам, що вже до кінця року їм буде заборонено користуватися iPhone.

Видання про адвокатську діяльність «адвокатская уліца» повідомило про своє закриття через те, що влада рф внесла його до реєстру «іноземних агентів» (таким клеймом крємль позначає всі нелояльні до нього змі та організації).

Через закриття для росіян кордонів більшості цивілізованих країн населення рф мусило відпочивати на росії: за підсумками літа попит на заміській відпочинок збільшився на 44 %, а середні ціни зросли на 25 %. Найчастіше росіяни зупинялися в заміських об’єктах краснодарского края, дагєстана, подмосков’я, тоді як попит на відпочинок на тимчасово окупованому рф Криму знизився до мінімуму.

У владікавказє російський гарнізонний військовий суд присудив шість років колонії загального режиму єфрєйтору мадіні кабалоєвій за неявку на службу без поважних причин у період мобілізації, хоча на той час жінка була вагітною. воєнний прокурор заявив, що підсудній слід було звільнитися зі служби через вагітність, а вона, на думку суду, продовжувала отримувати належне забезпечення та користуватися пільгами.

Служба охорони держкордону Литви вивчає можливість встановлення фізичних перешкод на кордоні з білоруссю на заболочених ділянках.

Через збільшувану загрозу нелегальної міграції уряд Латвії вирішив змінити порядок пріоритетних робіт і насамперед завершити будівництво паркану на кордоні з білоруссю.

білорусь намагалась поповнити запас запчастин до авіаційної техніки совєтського зразка за рахунок складських запасів, які збереглись складах в Ефіопії. Постачання мало відбутися в рамках виконання контракту між постачальниками з Ефіопії та білоруською державною компанією «бєлтєхекспорт», яка на сьогодні має чотири державні контракти з Ефіопією загальною вартістю близько $ 250 млн. Запланований рейс транспортного літака білоруської національної авіакомпанії «трансавіаекспорт» із 6 по 11 вересня мав доправити в Ефіопію «авіаційно-технічне майно» і повернутися з вантажем дефіцитних запчастин. Літак має пройти повітряним простором Туреччини, Єгипту, Саудівської Аравії, Еритреї. Втім, Туреччина та Еритрея відмовили білорусам у транзиті через небажання порушувати міжнародні санкції.

білорусь закупить до 500 тисяч тон російського зерна, – повідомив віце-прєм'єр рб лєонід заяц.

віце-прем'єр леонід заяц також заявив, що експортний виторг білоруських аграріїв за підсумками семи місяців скоротився на 4,6 % і становить 4,177 млрд доларів.

У білорусі з 20 по 26 вересня відбудуться масштабні військові навчання, заявив замєстітєль госсєерєтаря совбєза рб павєл муравєйко. Він також запропонував полякам провести спільні військові навчання. «Якщо поляки готові провести з нами навчання, ми із задоволенням виступимо з такою ініціативою та розглянемо, які питання ми зможемо відпрацювати спільно», – заявив муравєйко.

З 2020 року білоруський гомєль втратив п'ять міст-побратимів з України, Чехії, Польщі та Канади, але встановив партнерські відносини лише з містом Хух-Хото (столицею китайського Автономного району Внутрішня Монголія). Солом'янський район Києва та окупований росією український Донецьк усе ще залишаються у списку міст-партнерів на сайті гомєльского горісполкома.