«Спецоперація «Некро». Розсекречені історії з архіву розвідки»

9/6/2023
singleNews

У Видавничому домі «АДЕФ-Україна» вийшла книга «Спецоперація «Некро». Розсекречені історії з архіву розвідки». Ця книга – про війну на таємному фронті, яку кремль і його спецслужби уже понад сто років ведуть проти прагнень України відстояти свою державність.

Понад півсотні нарисів ґрунтуються на унікальних розсекречених документах із архіву Служби зовнішньої розвідки України. Вони дають змогу дізнатися про досі невідомі епізоди спецоперацій гпу/нквд/мгб/кгб ссср за кордоном проти визначних діячів українського національно-визвольного руху. Зокрема, про першу спробу ліквідувати Андрія Мельника і Степана Бандеру ще у 1944 році в Берліні; про нові обставини убивства Євгена Коновальця; про те, як впроваджували агентів нквд у близьке оточення гетьмана Павла Скоропадського; про наміри завербувати начальника розвідки УНР Всеволода Змієнка, міністра закордонних справ УНР Олександра Шульгина, голову ОУН(м) Олега Штуля-Ждановича, борця за українську справу Василя Вишиваного та інших діячів, і що з цього вийшло; про одну з перших спроб застосування надсекретних спецзасобів – проти військового міністра уряду УНР в екзилі Миколи Капустянського; про те, як кгб здійснював широкомасштабну спецоперацію під назвою «Некро» проти голови ОУН(б) Ярослава Стецька з метою доведення його до передчасної смерті.

Крім цього, з книги можна дізнатися багато нового й цікавого із життя та діяльності Олега Ольжича, Івана Литвиненка, Якова Водяного, Андрія Лівицького, Ісаака Мазепи, Олександра Удовиченка,  Романа Смаль-Стоцького, Івана Огієнка, Михайла Омеляновича-Павленка, Василя Филоновича, Володимира Мурського, Лева Ребета, Нестора Махна та інших постатей вітчизняної історії, за якими більшовицькі спецслужби вели стеження по всьому світу.

У книзі зібрано все найвагоміше з того, що останнім часом писалося на цю тему і розміщувалося на офіційному сайті Служби зовнішньої розвідки України, а також на інформаційних порталах «Історична правда» і «Радіо Свобода» та на шпальтах газети «День». Відтак ці видання є інформаційними партнерами.

Публіцистичні розповіді про минулі події крім того, що вносять ясність у цілу низку епізодів і проливають світло на маловідомі широкому загалу факти, ще й дають змогу побачити цілісну картину, яка відображає тенденції, зміну тактики, вибір виконавців і засобів скоєння злочинів проти визначних діячів українського руху опору. В архівних фондах розвідки знайдено документальні підтвердження того, як це робилося на практиці. Чимало таких свідчень наведено вперше.

Цінність книги ще й у тому, що в ній автор Олександр Скрипник, багаторічний дослідник історії спецслужб, наводить багато цитат із оперативних довідок, агентурних повідомлень, планів, звітів, робить посилання на документи, подає світлини і зображення окремих документів з архівних справ. Це стане в нагоді для використання у власних дослідженнях історикам, науковцям, журналістам, політологам, експертам, студентам, усім, хто цікавиться вітчизняною історією. 

Водночас книга дасть змогу краще зрозуміти те, що відбувається сьогодні, природу російської агресивної політики і діяльності її спецслужб, допоможе фахівцям ефективніше протидіяти їм, зокрема, на інформаційному фронті.