14.04.24 Україна і світ – проти російської агресії. Санкції в дії

4/14/2024
singleNews

Німеччина оголосила, що негайно передасть Україні ще одну систему протиповітряної оборони Patriot.

Канцлер Німеччини Олаф Шольц вважає, що ФРН іще довго доведеться підтримувати Україну, адже війна, розв'язана росією, не буде короткою.

За результатами опитування, частка громадян Німеччини, які вважають, що Захід повинен збільшити військову допомогу Україні, зросла до 42 %.

«Ми ідентифікували для України близько 800 тисяч одиниць артилерійських боєприпасів 155-го калібру, це було коректно ще деякий час тому. Зараз це більше мільйона», – заявив президент Чехії Петр Павел.

Експрем’єр-міністр Сполученого Королівства Борис Джонсон закликав західні країни відмовитись від обмежень на постачання Україні зброї, необхідної їй для перемоги над росією у повномасштабній війні.

Чорногорія готується приєднатися до тренувальної місії ЄС із навчання українських військових.

Швеція оприлюднила склад Консультативної групи високого рівня, яка надаватиме експертну підтримку Уряду України у процесі вступу до ЄС, а саме: представник у переговорах про вступ Естонії до ЄС Алар Стрейманн (Alar Streimann); колишній єврокомісар, двічі міністр фінансів Литви Альгірдас Шемета (Algirdas Šemeta); колишній єврокомісар, латвійський дипломат Андріс Пієбалґс (Andris Piebalgs); колишній єврокомісар, міністр у справах ЄС Швеції (2006–2010) Сісілія Мальмстрьом (Cecilia Malmström); ісландський дипломат, директор з європейських справ і учасник переговорів про вступ до ЄС (2008–2013) Хьоні С. Крістіанссон (Högni S. Kristjánsson); державний секретар з питань ЄС і міжнародних відносин Швеції (2010–2014) Катаріна Арескуг (Katarina Areskoug); ексгендиректор Національної земельної служби Литви (2017–2021) Ляймонас Чіакас (Laimonas Čiakas); експостійний представник Фінляндії при ЄС (2017–2021) Мар'я Ріслаккі (Marja Rislakki); головний переговірник щодо вступу Ісландії до ЄС (2009–2013) Стефан Хаукур Йоханнессон (Stefán Haukur Jóhannesson).

Україна погодила склад своєї частини команди, яка відповідатиме за створення Центру Україна-НАТО (JATEC).

Прем’єр-міністр Польщі Дональд Туск підписав розпорядження про створення Ради з питань співпраці з Україною, яка займатиметься двосторонніми відносинами й питанням відбудови.

Професор Пекінського університету Фен Юйцзюнь вважає, що поразка рф у війні проти України неминуча, і з часом росія буде змушена вийти з усіх тимчасово окупованих українських територій, включно з Кримом.

«Радикальні республіканці у Палаті представників по суті вбивають Україну...», – наголосив американський письменник Стівен Кінг щодо затримки «республіканцями» голосування за військову допомогу Україні.

Держдепартамент США, USAID та Міністерство торгівлі у партнерстві з урядом України й Торговою палатою США проведуть Форум партнерства США й України 17 квітня у штаб-квартирі Торгової палати у Вашингтоні.

НАЕК «Енергоатом» та американська компанія Westinghouse розпочали проєкт будівництва двох енергоблоків – ХАЕС-5 та ХАЕС-6 – за технологією АР1000.


Парламент Молдови у першому читанні схвалив законопроєкт, що передбачає можливість ініціювати позбавлення громадянства Молдови осіб, які опинилися під міжнародними санкціями.

рф

США розширили санкції на російські мідь, алюміній та нікель, а також, спільно з Великою Британією, заборонили торгувати цими металами на Лондонської біржі металів (LME) і товарній біржі Чикаго (CME). «Приймаючи ці заходи цілеспрямовано та відповідально, ми скоротимо доходи росії, захистивши при цьому наших партнерів і союзників від небажаних побічних ефектів», – ійдеться у заяві міністра фінансів США Джанет Йеллен.

Санкційний відділ мінфіну США розслідує діяльність кількох американських та іноземних компаній щодо постачання мікросхем військового призначення, які потрапляють до росії.

Глава Національного центру з контррозвідки та безпеки США (NCSC) Майкл Кейсі зазначив, що Сполучені Штати постають перед значною кількістю безпекових загроз, пов'язаних зі шпигунством і кібератаками на користь китаю, росії, ірану та північної кореї.

Міністр енергетики Австрії Леоноре Гевесслер підготувала законопроєкт, що передбачає повну відмову від російського газу – зниження частки імпорту газу з росії до нуля відсотків у 2027–2028 «газовому році». Контракт між австрійським OMV та російським «газпромом» на постачання газу до 2040 року буде скасовано.

Канцлер МЗС Литви Інга Чернюк закликала громадян уникати поїздок до тих країн, де найчастіше бувають росіяни, та порадила відпочивати у країнах, куди вони не мають змоги потрапити через міжнародні санкції.

російські вугільні компанії скорочують видобуток до рівня квітня–травня 2021 року. Експорт російського вугілля стає нерентабельним через зростання витрат на логістику, імпортного мита з боку Китаю та курсового експортного мита, введеного владою рф.

прєдсєдатєль вєрховного совєта хакасії сергєй сокол заявив, що вугледобувні підприємства регіону відправляють працівників у вимушену відпустку через зниження обсягів виробництва. «Через проблеми з квотами на вивіз і залізничні тарифи практично всі розрізи працюють наполовину від своїх можливостей», – наголосив він. За його словами, вугільні компанії під час експорту хакаського вугілля через західні порти рф зазнають збитків від 0,4 тис. до 1,5 тис. руб. за тону.

«ростєлєком» переніс на 2026 рік встановлення базових станцій зв’язку 4G на вежах російської телевізійної та радіомовної мережі в рамках програми підключення до Інтернету «соціально значимих об’єктів» (влада рф обіцяла населенню завершити роботи до 2024 року). Вартість робіт оцінюється в 9 млрд. руб., проте експерти кажуть, що «ніхто ще не уявляє, скільки може коштувати вітчизняне обладнання», яке, можливо, з’явиться на російському ринку до 2026 року.

мінфін рф підготував проєкти наказів про підвищення з 1 червня 2024 року мінімальних роздрібних цін за 0,5 л на водку, бренді й ром та коньяк – 299 руб., 403 руб. та 556 рублів відповідно. Закупівельні ціни збільшаться і на етиловий спирт – до 73 руб за літр.

На росії націоналізували компанію «кубань-віно», яка є найбільшим виробником вина, а також виноградарське підприємство та свинокомплекс, що належали групі компаній «аріант».

За даними висшєй школи економіки, на росії налічується близько 800 міст, у яких проживає до 15 % населення, а за даними інстітута економікі роста імєні столипіна, 16 млн росіян живуть у містах із населенням до 50 тис. людей. Майже третина таких міст розташовані в сібірі і на на уралє. Дослідження інстітута національного развітія свідчать, що в сібірском макрорєгіонє кількість жителів з 1991 по 2022 рік знизилася на 15 % – тобто територія втратила близько 2,3 млн людей, або  понад 10 % від первинної чисельності. За даними новосібірскстата, тільки у 2020 році кількість жителів сібірского фєдєрального округа скоротилася майже на 1 % (114 тис. людей). Однією з причин скорочення кількості жителів є низька якість міського середовища й умов життя, а також дефіцит кадрів, зокрема недокомплект лікарів (від 27 % до 46 %) і вчителів (7–10 %).

Ціна найму за однокімнатну квартиру на росії за 2023 рік піднялася майже на третину, а вартість оренди двокімнатної зросла ще сильніше – на 39,5 %. У січні–березні 2024 року ціни на оренду досягли піку: за підсумками трьох місяців 2024 середня ціна місячної оренди однокімнатної квартири на москвє досягла 56,2 тис. руб, що на 3,7 % більше, ніж у четвертому кварталі минулого року (54,2 тис. руб.), і на 30 % перевищує показник березня 2023-го (43,2 тис. руб.). Середня вартість оренди двокімнатної квартири становить 99,5 тис. руб., що на 1,32 % більше, ніж у четвертому кварталі 2023 року (98,2 тис. руб.), і на 39,5 % перевищує березневий показник минулого року (71,3 тис. руб.).

Частка неповних сімей на росії виросла удвічі – з 21 % у 2002 році до 48,5 % у 2023-му, ідеться в дослідженнях вніі труда мінтруда рф. У 81 % усіх неповних сімей відповідальність за матеріальне благополуччя неповнолітніх дітей лежить на плечах одиноких матерів, яких на росії 4,85 млн. Частка домогосподарств з одним із батьків продовжує зростати: «материнських» сімей – в 1,6 раза, з батьком-одинаком – майже у чотири рази.

На санкт-пєтєрбургє трамвай зі штучним інтелектом від виробника танків – уралвагонзавода – врізався у натовп людей через відмову гальм, постраждалі в критичному стані. Трамвай був на обкатці. «горелєктротранс» санкт-пєтєрбурга уклав угоду вартістю 3,1 млрд руб на постачання 22-х таких трамваїв у стилістиці 50-60-х років.

З кінця березня роскомнадзор вперше почав блокувати доступ до ресурсів іноземних компаній, які за законом мали відкрити офіс на росії, але не зробили це. Під обмеження потрапили ресурси закордонних хостинг-провайдерів.

роскомнадзор заблокував інтернет-видання «політ.ру» через нібито розміщення на сайті «фейків», спрямованих на дестабілізацію суспільно-політичної обстановки на рф.

66 % росіян погодилися б вживити чіп у свій організм, показало опитування, проведене сервісом для маркетингових і соціологічних досліджень в інтернеті «анкєтолог». 34 % опитуваних заявили, що побоюються контролю з боку влади та спецслужб, витоку даних, завдання шкоди здоров’ю.

«Рівень тривожно-депресивної симптоматики в російському суспільстві ось уже третій рік на 10 % вищий за норму», – заявив завєдующій лабораторієй інстітута псіхологіі російской акадєміі наук тімофєй нєстік.

рєктор інстітута імєні пушкіна трухановская запропонувала змінити іспити для мігрантів: не важливо, чи вони знають історію росії і як швидко на карті москви знаходять красную площадь, вони повинні розуміти рускій язик. Зокрема наполягають  змінити кількість балів, які демонструють успішну здачу мовного іспиту – проти 50 зі 100 зараз наполягають на поверненні позитивного результату у 80 балів зі 100. Водночас трухановская заявила, що російський мат (лайка) на росії через свою поширеність стає менш табуйованим, а отже, перестане бути забороненим і перейде на рівень нейтрального роду лайок, які на рф не вважаються лайкою.

Підприємства, що входять у холдинг «бєларусская цємєнтная компанія», завершили 2023 рік зі збитками, свідчать дані єдіного портала фінансового ринка. У оао «бєларускій цємєнтний завод» (костюковічі) чистий збиток становить майже 34,4 мільйони руб., загальна ж сума непокритого збитку продовжує збільшуватися і вже у 2024 році дорівнює 215,3 млн. оао «крічєвцємєнтношифєр» (крічєвскій район) отримало чистий збиток у майже 120,7 млн рублів. У оао «красносєльскстройматєріали» (пос. красносєльскій) чистий збиток виріс і становить понад 55 млн. Загальна сума непокритого збитку – 430,3 млн рублів.

Кількість збиткових організацій у білоруській промисловості на початок року зросла з 314 до 350. Зі збитками працювали майже чверть усіх підприємств галузі (23,4 %). Сума чистого збитку таких компаній збільшилася до 498 млн. рублів. На 28 % на початку цього року збільшилася заборгованість промисловців із податків і соціальних внесків. Прострочена кредиторська заборгованість зросла на 17 %. А борги за кредитами та позиками збільшилися на 11 %.

нацбанк рб виключив фінансову організацію «оптікурс», яка у 2021 році з'явилася замість колишнього «абсолютбанку», що потрапив під санкції США, з єдиного державного реєстру юридичних осіб.

білоруські правозахисники визнали політв'язнями ще 14 людей. Вони звинувачуються або засуджені за статтями про образу лукашенка, наклеп на лукашенка, образу посадової особи, образу представника влади. Загалом у рб налічується вже 1 387 політв'язнів.

брєстскій городской совєт дєпутатов присвоїв новій вулиці міста ім'я пєтра івашутіна, який з 1963-го по 1987-й рік очолював главноє развєдиватєльноє управлєніє гєнєрального штаба вооружонних сіл ссср.

На рб за 20 років уп’ятеро зросла кількість підлітків, які курять вейпи, зараз  це понад 15 % школярів, здебільшого дівчата, які обізнані про шкоду куріння. Як заявляє научно-практічєскій цєнтр гігієни рб, «виявлено тривожну закономірність у тому, що в міру дорослішання збільшується кількість підлітків, які не бажають кинути вейпінг».