17.04.24 Україна і світ – проти російської агресії. Санкції в дії

4/17/2024
singleNews

«…Ми будемо серед тих, хто допомагає і мобілізує інших для допомоги Україні. Данія і Польща виключають будь-які інші сценарії, крім того, за якого Україна збереже територіальну цілісність і незалежність», – заявив прем’єр-міністр Польщі Дональд Туск після зустрічі з главою уряду Данії Метте Фредеріксен.

Україна та Норвегія завершили переговори щодо двосторонньої безпекової угоди та підпишуть її на наступній зустрічі лідерів країн.

Європейська комісія підтримала запропонований урядом України план реформ Ukraine Plan у межах механізму Ukraine Facility, який визначає умови отримання 50 мільярдів євро макрофінансової допомоги ЄС протягом 2024–2027 років.

На Раді міністрів ЄС 22 квітня міністри закордонних справ та міністри оборони обговорять шляхи прискорення військової допомоги Україні.

Під час переговорів МВФ і Світового банку цього тижня у Вашингтоні учасники обговорять шляхи використання «знерухомлених російських суверенних активів для підтримки опору України та довгострокової відбудови».

Центр порятунку та гуманітарної допомоги ім. Короля Салмана (Саудівська Аравія) пожертвував $ 10 млн Всесвітній продовольчій програмі ООН на підтримку постраждалих від війни українців.

На засіданні Радбезу ООН представники ЄС, США та України поклали відповідальність за інциденти на Запорізькій атомній електростанції на рф, яка тимчасово окупувала ядерний об'єкт.

рф

Комітет Парламентської асамблеї Ради Європи з правових питань та прав людини закликав ПАРЄ не визнавати легітимність путіна.

Прем’єр Польщі Дональд Туск пообіцяв підтримати зусилля Данії щодо зупинки переміщення у Балтійському морі «тіньового флоту» рф, який нелегально перевозить російську нафту.

Міністерство оборони Латвії планує виділити до 10 мільйонів євро на забезпечення плану зміцнення кордонів з рф і рб.

Сейм Литви підтримав пропозицію виключити пов'язані з росією компанії з процесу державних закупівель.

Запроваджені США та Сполученим Королівством санкції щодо російського алюмінію можуть скоротити експорт продукції компанії «русал» на 1,5 млн тон (майже третину загального експорту) – до рівня 2008 року.

коміссія госсовєта по енергєтікє рф заявила, що вугільна галузь рф стоїть на порозі важкої кризи, яка призведе до збитків у 450 млрд руб. за підсумками року, що вдвічі більше, ніж вугільні компанії заробили в 2020 та 2021 роках. За попередніми оцінками, у першому кварталі 2024 року збитки галузі становитимуть 40–50 млрд руб. (у четвертому кварталі 2023 року збитки становили 13 млрд руб.).

Собівартість вугілля кузбасу зросла на 30 %, оскільки збільшились витрати на імпортне обладнання, тарифи на залізничні перевезення, вартість оренди вагонів, перевалки у портах, фрахта та страховки морських суден, витрати на кредитні відсотки через зростання ключової ставки цєнтробанка рф та запровадження Китаєм мита на російське вугілля. Ситуацію посилило запровадження правітєльством рф експортного мита.

За прогнозом, 2024 року сукупна рентабельність російської галузі рослинництва становить 20–25 % і буде мінімальною з 2019 року. До повномасштабного вторгнення рф в Україну рентабельність у рослинництві зростала: 2019 року вона становила 21,5 %, 2020 року – 37,1 %, 2021 року – 52,1 %. З 2022 року ситуація почала погіршуватись, у той рік рентабельність знизилась до 37,9 %, 2023 року – до 26 %.

В умовах російської кризи сільгоспвиробникам доводиться більше витрачати на оновлення парку техніки: розрив відносин з іноземними постачальниками переорієнтував їх на купівлю російської продукції, ціни на яку постійно зростають. Аграрії змушені також збільшувати внутрішні витрати на технології обробітки агрокультур через міжнародні санкцій, працювати в умовах браку понад 200 тис. робітників.

За інформацією компанії «солар» (структура «ростєлєкома») у першому кварталі 2024 року кількість кібератак на російський державний сектор, фінансовий ринок та IT зросла вдвічі, до 119 тис. Найсильніша DDoS-атака тривала 11 днів, її максимальна потужність сягала 724 Гбіт/с. Понад 2,5 тис. DDoS-атак зазнали російські енергокомпанії – утричі більше, ніж у четвертому кварталі 2023 року. Через зростання кібератак російські банки 2023 року збільшили на 60 % витрати на інформаційну безпеку.

У 2023 році на росії сталася 21 авіапригода, зокрема 11 катастроф, у яких загинуло 20 осіб.

Після того, як минулої осені влада білорусі зобов’язала держструктури закуповувати щонайменше 90 % цементу білоруського виробництва, російські компанії втратили можливість брати участь у держзакупівлях нарівні з білоруськими.

Ціною низької інфляції для росії, яку намагається приборкати влада, може стати повноцінна стагфляція, коли збільшувані зарплати підуть на купівлю переважно імпортних товарів, оскільки розширення вітчизняної пропозиції буде сповільнене, а держава ще більше підсадить бізнес на голку казенних грошей – держзакупівель і кредитів.

правітєльствєнная комісія по законопроєктной дєятєльності підтримала законопроєкт, що дозволяє клінікам розкривати на запит поліції відомості про пацієнтів, що становлять лікарську таємницю. Йдеться зокрема про людей, які хворіють на алкоголізм, наркоманію, психічні розлади та перебувають під адміністративним наглядом.

Вартість оформлення військового квитка на чорному ринку в москвє зросла до 10 тисяч євро або 1 млн російських рублів. Порівняно з минулим роком сума збільшилася вдвічі.

Міністерство фінансів Сполучених Штатів внесло до списку санкцій по рб шість держпідприємств, одну юридичну та п'ять фізичних осіб, які «беруть участь у сприянні угодам для великого підприємства оборонного сектора білорусі, внесеного до списку санкцій США». Під рестрикції потрапили також п'ять організацій і п'ять фізосіб, які «беруть участь у глобальній мережі зброї та ведуть бізнес із внесеною до санкційного списку США білоруською оборонною компанією».

Канада ввела санкції щодо 21 громадянина рб, які причетні до репресій після президентських виборів 2020 року. Йдеться про осіб, які «причетні або брали участь у довільних арештах і затриманнях, жорстокості, залякуванні та надмірному застосуванні сили проти білорусів, які протестували проти фальсифікованих виборів, а також жорстоке поводження з ними після засудження за хибними звинуваченнями, вироку та ув'язнення». У санкційних списках колишні та нинішні керівники виправних колоній, співробітники мвд, прокурор та судді.

прєм'єр-міністр рб головченко заявив, що якісні характеристики інвестицій з росії в республіку «залишають бажати кращого». За його словами, частка участі російських інвесторів у капіталі становить 2 % від усього обсягу прямих надходжень із країни.

на зустрічі з головою правітєльства рф мішустіним головченко обурився переважанням на російському ринку техніки китайського виробництва. Він заявив, що за результатами минулого року частка китайської техніки на російському ринку вантажних автомобілів, порівняно з 2022 роком, зросла з 29,5 % до 58,8 %, у сегменті колісних сільськогосподарських тракторів потужністю 150–250 кінських сил – з 46  % до 58 %, а на ринку дорожньо-будівельної техніки цей показник взагалі перевищив 70 %.

Сума готівки в обороті в білоруській економіці перевищила 10 млрд рублів. Водночас триває приплив грошей у населення та бізнесу. На думку банківських аналітиків, ці чинники можуть негативно вплинути на валютний ринок, а також позначитися на стійкості в цілому банківського сектора держави. Збереження протягом тривалого часу такого відхилення, як показує практика, неминуче призводить до накопичення макроекономічних дисбалансів.

державний оператор зв'язку «бєлтєлєком» підвищує ціни на послуги телефонного зв'язку, інтернету та телебачення. Основною причиною вказується недопущення збитковості надання послуг.

кгб рб ухвалило рішення визнати «екстремістським формуванням» бєларусскій  фонд медіцінской солідарності, створений у 2020 році для допомоги медикам, які постраждали від репресій.