24.03.23 Україна і світ – проти російської агресії. Санкції в дії

3/24/2023
singleNews

23 березня Парламент Швеції (Риксдаг) схвалив пропозицію уряду про передання Україні нового пакета військової допомоги на 554 млн євро. До пакета входять САУ Archer, танки Leopard 2, легка протитанкова зброя Robot 57 (NLAW) та боєприпаси.

Представник міністерства збройних сил Франції генерал Ян Граве повідомив, що українських пілотів навчають у Франції роботі систем ППО, а також виживанню у разі катапультування на ворожій місцевості.

Словаччина передала Збройним силам України перші чотири винищувачі МіГ-29.

Міністр оборони Фінляндії Антті Кайкконен анонсував передачу Україні трьох танків Leopard 2.

Україна звернулася до Фінляндії з пропозицією провести тристоронні переговори між Києвом, Гельсінкі та Вашингтоном щодо винищувачів Hornet, оскільки це літаки американського виробництва.

Іспанія, Данія та Польща приєдналися до угоди ЄС із закупівлі боєприпасів для України.

Генсек НАТО Єнс Столтенберг не виключив, що союзники зважаться на надсилання Україні західних винищувачів.

Парламент Ісландії визнав Голодомор геноцидом українців.

Світовий банк збільшив свою оцінку потреб України у коштах на відновлення та реконструкцію щонайменше до 411 мільярдів доларів.

Міністерство імміграції, біженців та громадянства Канади оголосило про продовження на рік дії програми підтримки біженців з України.

Україна та Молдова погодили останні деталі для запуску залізничної гілки, яку побудували після початку повномасштабної війни.

Країни ЄС прийняли на лікування понад дві тисячі українців з початку повномасштабної війни.

Торік 4,3 млн українців отримали тимчасовий захист в ЄС.

Генеральний прокурор України Андрій Костін та секретар МКС Пітер Льюїс в Гаазі підписали угоду про відкриття представництва Міжнародного кримінального суду в Україні.

Прем’єр-міністр Естонії Кая Каллас пообіцяла на саміті Євросоюзу порушити питання створення трибуналу щодо злочину агресії рф.

Глава дипломатії ЄС Жозеп Боррель заявив, що ЄС засуджує незаконну погрозу високопоставленого представника росії (мєдвєдєва) застосувати силу проти Міжнародного кримінального суду і країни, де він розташований – Нідерландів.

«Я не знаю іншої армії у світі, інших військово-повітряних сил, які б нагороджували льотчика за те, що він врізався в безпілотник. Якщо це хоробрість, то, мабуть, у них інакше розуміння цього», – координатор з питань стратегічних комунікацій Ради національної безпеки США Джон Кірбі про нагородження в росії пілота, який атакував американський безпілотник. Водночас Кірбі порекомендував росії вивести свої танки з України, якщо російський уряд переживає за стан «здоров'я своїх танків і танкістів через боєприпаси зі збідненим ураном».

«путіну дозволили окупувати частину Грузії, потім дозволили захопити Крим. Люди запитують: де зупиниться путін? путін зупиниться там, де ми його зупинимо. Я не думаю, що мир буде можливим, доки не стане ясно, що військові цілі росії в Україні зазнали краху», – зазначив прем'єр-міністр Ірландії Лео Варадкар.

Уряд Чехії ухвалив рішення продовжити заборону на видачу віз та дозволів на довготривале проживання громадянам рф та білорусі ще на рік – до 31 березня 2024 року. Крім того, під обмеження тепер потраплять білоруси та росіяни із паспортами інших країн.

Косово приєдналося до санкцій США щодо російської приватної військової компанії «вагнєр».

рф

В умовах російської кризи, що виникла через повномасштабну військову агресію проти України, уряд рф 2022 року витратив колосальні, непередбачені бюджетом гроші на рятування економіки країни. прем’єр-міністр мішустін, виступаючи перед госдумою, заявив, що «витрати за рахунок бюджету та фонду національного благосостоянія становили майже 1,5 трлн руб, за різними програмами пільгового кредитування компаній – ще майже 4 трлн руб».

За даними останнього опитування, 57 % росіян цьогорічні накопичення зберігатимуть на «чорний день» і лише 16 % планують спрямувати їх на підприємницьку діяльність.

росавіація повідомила, що через заборону доступу до міжнародних ринків сукупний обсяг вантажних перевезень російськими авіакомпаніями 2022 року скоротився до 599,05 тис. тон, що на 59,42 % менше від показника 2021 року та відповідає рівню 2001 року.

На міжнародні перевезення припадало 77 % вантажопотоку російських авіакомпаній. Після закриття міжнародних ринків та через ризик арештів літаків за кордоном найбільші вантажні авіакомпанії росії аirвridgeсargo, skygates та «aтран» не змогли відновити польоти.

За оцінкою російського союзу туріндустрії, запроваджені Євросоюзом обмеження призвели до того, що поїздки росіян до країн Європи скоротились на 90 %.

З січня до середини березня 2023 року частка бронювання готелів у онлайн-тревел агентствах росії скоротилась з 76 % до 48 %.

росіяни почали економити на своїх домашніх тваринах: за січень – лютий 2023 року, порівняно з аналогічним періодом минулого, витрати на купівлю товарів для тварин зменшились на 26 %, кількість покупок – на 10 %.

2022 року продажі автомобільних шин на росії скоротились на 14,9 % і становили 35,1 млн одиниць. Експорт шин із рф зменшився на 18,2 % – до 12 млн одиниць. Середня вартість однієї легкової шини зросла на 20,5 %.

З 2024 року мінздрав рф збирається в чотири рази збільшити кількість військових навчальних центрів (колишні військові кафедри) у медичних вишах – з 4 до 17. перший заступник голови комітету госдуми з охорони здоров’я тумусов вважає це «негайною необхідністю»: «Небезпека тільки зростатиме. Думаю, у такому режимі ми проживемо не рік, а найближче десятиріччя».

Члени Ради з прав людини ООН обговорили на спеціальному засіданні доповідь щодо ситуації з правами людини у білорусі з 2020 року. Вони засудили репресії та насильство проти учасників протестів та закликали до незалежного розслідування зловживань влади. Заступник Верховного комісара ООН з прав людини Нада Аль-Нашиф зазначила, що в країні продовжується широке систематичне застосування тортур та жорстокого поводження, спрямованих проти окремих осіб за їхню реальну чи передбачувану протестну позицію.

Уряд Литви запропонував Сейму терміново прийняти поправки до законодавства, які посилюють штрафи за недостовірну інформацію про походження грошей, їх власників та цілі використання. Ця пропозиція надійшла через часті спроби ввезення з білорусі та росії готівки, «пов'язаної зі злочинною діяльністю та війною в Україні».

Польща продовжує наполягати на посиленні санкцій проти білорусі, щоб унеможливити обхід санкційних обмежень проти росії. Прем'єр-міністр Польщі Матеуш Моравецький заявив, що білорусь є для росії механізмом обходу санкцій для товарів подвійного призначення, таких, як дрони, електроніка. «Ми застерігаємо про це, посилюємо санкції, вказуємо на дуже недобру роль білорусі у війні в Україні», – зазначив Моравецький.